Început de an şcolar cu proteste în Italia
Anul şcolar a început, pentru cei peste 3 milioane de elevi, încă de duminică după amiază cu mari tensiuni în sudul Peninsulei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Septembrie 2010, 13:08
Anul şcolar a început, pentru cei peste 3 milioane de elevi, încă de duminică după amiază cu mari tensiuni în sudul Peninsulei.
La Messina, în Sicilia, patru mii de profesori şi elevi au protestat împotriva reducerii subvenţiilor propuse de ministrul Învăţământului, Universităţii şi Cercetării, Maria Stella Gelmini.
Manifestanţii au luat cu asalt vapoarele care se deplasează spre Reggio Calabria. Cadrele didactice consideră că ”marile opere care ar trebui făcute nu sunt podurile, ci o punte de legătură între şcoală şi populaţie”. Lor li s-au alăturat profesori din regiunile Puglia, Basilicata şi Campania, care au blocat trenurile spre Messina timp de o oră şi jumătate.
Pentru oprirea protestului, neanunţat în preablabil, a fost necesară intervenţia forţelor de ordine. Încă de sâmbătă, profesorii din Milano şi din alte nouă regiuni au ameninţat că vor protesta pe străzile Romei săptămâna aceasta.
Guvernul italian a anunţat zilele trecute că-şi va folosi toate resursele pentru construcţia şcolilor Potrivit ministrului Învăţământului, Universităţii şi Cercetării, Maria Stella Gelmini, în acest an vor fi angajaţi 14 mii de profesori care aveau un contract de colaborare cu şcolile pe timp limitat.
Cu toate acestea, alţi 220 de mii de profesori vor fi nevoiţi să îşi continue activitatea cu aceleaşi contracte care nu le asigură nici o garanţie de viitor (pensie, concedii plătite sau asigurare medicală). Profesorii angajaţi vor fi nevoiţi să frecventeze anumite cursuri de specializare şi să înveţe limba engleză. Mai mult de atât fiecare candidat la post va trebui să aibă studii superioare şi un an de practică în învăţământ.
De luni intră în vigoare şi decizia ministrului Maria Stella Gelmini de a reduce numărul elevilor străini dintr-o clasă la 30%. Limitările vizează iniţial elevii din primii ani de şcoală. Potrivit ministrului Gelmini, "astfel se vor evita clasele de ghetto formate din elevi străini". Decizia provoacă însă mari nemulţumiri în rândul părinţilor imigranţi, care consideră că astfel se fac diferenţe între copiii lor şi cei italieni.