În SUA ar putea intra în vigoare tăierile bugetare
Reducerile, în valoare de 85 de miliarde de dolari, ar putea avea efecte serioase asupra economiei mondiale, avertizează FMI.
01 Martie 2013, 10:21
Senatul american a respins două iniţiative legislative, una republicană şi cealaltă democrată, vizând restructurarea sau amânarea tăierilor bugetare automate care ar urma să intre în vigoare începând de la miezul nopţii.
Reducerile, în valoare de 85 de miliarde de dolari, vor avea efecte serioase asupra economiei mondiale.
Cele mai afectate ţări vor fi acelea care au relaţii comerciale strânse cu SUA.
Evaluările FMI arată că tăierile bugetare vor conduce la o scădere a PIB al SUA cu jumătate de procent, în condiţiile în care economia americană a crescut în ultimul trimestru cu doar 0,1%, cea mai slabă performanţă din ultimii doi ani.
FMI avertizează că va reduce prognoza de creştere economică pe anul acesta pentru SUA cu cel puţin o jumătate de procent, dacă măsurile de austeritate intră în vigoare.
În prezent, FMI anticipează o creştere de 2% a economiei americane în 2013. William Murray, purtător de cuvânt al instituţiei financiare, spune că şi economia globală va fi afectată, mai ales principalii parteneri comerciali ai SUA.
Şi agenţia care face previziuni economice pentru Congres estimează că reducerile de cheltuieli vor duce la scăderea creşterii economice cu 0,6% şi la pierderea a 750.000 de slujbe.
Ar urma să aibă loc concedieri masive, care îi vor afecta pe profesori, asistente medicale, controlori de trafic aerian, ceea ce va duce la întârzieri ale curselor, potrivit autorităţilor.
Cei care nu îşi vor pierde slujbele ar putea primi salarii scăzute sau vor fi nevoiţi să îşi ia concediu fără plată. În apărare, angajaţii civili ar urma să piardă 20% din venituri.
Ameninţarea tăierilor bugetare a dus deja la consecinţe la Departamentul pentru Securitate Internă. O agenţie a acestuia a anunţat că pentru a reduce din cheltuieli a decis să elibereze sute de imigranţi ilegali consideraţi ca nefiind de mare risc.