În spatele baricadelor din Egipt
O tânără însărcinată îi ajută pe protestatarii din piaţa Tahrir din Cairo. Împreună cu soţul său, ea le aduce alimente şi apă oamenilor care îşi petrec noaptea în piaţă.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Februarie 2011, 16:19
O baricadă ridicată de manifestanţii antiregim, în piaţa Tahrir.
E făcută din bucăţi mari de tablă, pe care sunt scrise mesaje împotriva preşedintelui Hosni Mubarak. În lateral, o mică deschizătură suficient de mare cât să poată intra un singur om.
De o parte şi de alta, câteva femei şi vreo patru bărbaţi care au sarcina de a-i percheziţiona pe cei care intră, fie ei protestatari sau jurnalişti.
Protestatarii fac percheziţii în piaţă. | Piaţa Tahrir arată ca o zonă de război. |
O tânără care se recomandă cu numele May, îmi explică de ce: ”Încercăm să evităm ce s-a întâmplat miercuri noapte, cu susţinători ai preşedintelui care au intrat aici în zona noastră cu cuţite, macete, beţe şi alte arme albe”.
Cobor privirea şi văd că tânăra este insărcinată:”Felicitări, în câte luni eşti?”. "În 6 luni” îmi răspunde şi pe faţa până atunci preocupată se iveşte un zâmbet.
"Păi şi tu în situaţia asta vii aici în piaţă, nu te temi că o sa fii lovită?” o întreb. "Ba da, îmi este frică dar nu pot sta deoparte, primul care a ajuns aici săptămâna trecută a fost soţul meu, acum venim împreună în fiecare zi, pur şi simplu nu am putut să îl las singur, trebuia să fiu lângă el”.
May zâmbeşte, ridică din umeri şi adaugă: ”Am adus şi azi tot ce am putut, dimineaţă am căutat magazine deschise şi am cumpărat mâncare şi apă să le aducem aici, pentru că sunt oameni care stau în Tahrir tot timpul, în corturi, si nu au cum să umble să caute mâncare, seara facem focuri ca să ne încălzim”.
O întreb cât are de gând să rămână în piaţă. "Cât va fi nevoie, până când Mubarak va pleca de la putere, sau până vor exista negocieri adevărate, pentru că am obosit cu toţii, vrem să revenim la normalitate, tot Egiptul a obosit” îmi răspunde May. Foto: Manifestant anti-Mubarak
De noi se apropie două tinere îmbrăcate în haine islamice, lungi până la pământ şi cu părul acoperit. Îi dau două pachete cu biscuiţi lui May şi îi spun ceva în arabă. May îmi explică râzând: ”Mi-au zis să mănânc şi să mă aşez puţin”.
Una dintre tinere intervine:”E în picioare aici la punctul de percheziţionare de dimineaţă”.
May zâmbeşte şi ridică din umeri:”Măcar atât pot face şi eu, aşa însărcinată, ajut cum pot”.
Lângă noi vine şi o femeie mai în vârstă ţinând de mână o adolescentă, o salută pe May. „Am ajuns să ne cunoaştem, de câte zile stăm aici” îmi explică May.
Foto: Membrii Frăţiei Musulmane sunt în mijlocul protestatarilor.
Femeia mă salută şi îmi spune într-o engleză stricată:”Soldaţii de la punctul de control nu ne-au confiscat mâncarea pe care am adus-o cu noi şi nici bandajele pentru cei răniţi care nu au vrut să meargă la spital”.
Un tănăr trece pe lângă noi şi văzându-mă cu camera foto în mână, face semnul victoriei si se îndreaptă spre tancurile pe care stau, câţiva metri mai încolo, soldaţi împreună cu protestatari. Are pe obraz un pansament. "E nepotul meu, spune femeia, l-au bătut azi-dimineaţă nişte simpatizanţi ai lui Mubarak”.
Protestatarii anti-regim stau pe tancuri. alături de soldaţi. | Tânăr protestatar rănit joi dimineaţă în ciocnirile cu susţinătorii lui Mubarak. |
Pe deasupra noastră zboară elicoptere iar grupul anti-Mubarak din spatele baricadei începe să strige "Mubarak pleacă” atunci când văd un grup mai mare de susţinători ai preşedintelui care se opresc, fluturând steaguri la cam 20 de metri de baricadă.
Ies din tabăra anti-guvern şi ajung in tabăra pro-Mubarak. Atmosfera este tensionată. Îl întreb pe un bărbat de ce au venit. "Păi nu toată lumea este anti-Mubarak în ţara asta, să nu uităm că el ne-a ţinut protejaţi în ultimii 30 de ani, e un militar, un om de încredere”.
În ce priveşte oamenii de dincolo de baricadă, care cer plecarea preşedintelui, se arată împăciuitor:”Cererile lor trebuie ascultate, dar fără să plece Mubarak, dar pentru ca un dialog să aibă loc, trebuie să ne oprim cu toţii din urlat, să ne aşezăm şi să vorbim”.
Ultimele lui vorbe sunt acoperite de un tânăr care strigă: "Baradei go, USA used Mubarak now USA betrays Mubarak” (Baradei pleacă, SUA l-a folosit pe Mubarak acum SUA îl trâdează!. Mă îndepărtez, în urma mea, cei doi încep să discute aprins.