În Spania, negocieri dure privind concedierile
Sindicatele, patronatele şi guvernul spaniol au discutat despre alternativele la concedieri. Banca Mondială spune că situaţia din Spania este foarte gravă din punct de vedere economic.
10 Iunie 2010, 15:46
În Spania, zece ore de discuţii fără acord este rezultatul negocierilor care s-au încheiat în zori, între guvern, sindicate şi patronate.
Opoziţia critică lipsa de voinţă a părţilor, iar Banca Mondială a agitat şi mai mult apele în Spania, spunând că situaţia este foarte gravă din punct de vedere economic.
În negocierile cu sindicatele şi patronatul, ministrul muncii, Celestino Corbacho, a propus asumarea de către stat a plăţii a opt zile, din cele 20, 33 sau 45 de zile pe an, din costurile de concediere, în funcţie de durata şi modelul contractului.
Guvernul a dorit, în negocierile din noaptea trecută, să ofere facilităţi patronilor în concedierile din motive obiective, în principal economice, pentru că în multe cazuri, pentru a putea fi scutite de plăţile compensatorii, firmele preferă să concedieze din motive de disciplină.
În propunerile guvernului intră, de asemenea, reducerea zilei de muncă, după modelul german, ca o alternativă la concediere, la fel ca şi planul de şoc de impulsionare a contractării tinerilor.
În lipsa acestui acord, dorit şi discutat multe zile la rând, guvernul va elebora un text pe care îl va transmite mâine atât sindicatelor, cât şi patronatului, astfel încât, în cursul săptămânii viitoare, reforma să fie deja aprobată, sub formă de decret, în şedinţă de guvern.
În paralel, guvernul discută cu grupurile parlamentare pentru a se asigura de sprijin politic în Congresul Deputaţilor, unde se va vota decretul privind reforma pe piaţa muncii.
După eşecul de noaptea trecută în parlament, reprezentanţii Stângii Unite şi ai Stângii Republicane Catalane au criticat lipsa de voinţă a părţilor pentru a ajunge la un acord.
"Îmi pare rău să constat avariţia celor care au fost cei mai mari beneficiari ai creşterii economice şi care nu sunt capabili să dea mâna în mod generos pentru a ajunge la un acord pentru ieşirea din criză" spune Gaspar Llamazares, purtător de cuvânt al Stângii Unite.
"Va trebui să negociem. Suntem conştienţi că va trebui să rezolvăm, în două zile, poate, ce nu s-a făcut în doi ani, dar reforma pieţei muncii este necesară, nu pentru că stă la baza crizei, ci pentru că piaţa muncii este foarte rigidă şi precară" a declarat Joan Ridao, liderul Stângii Republicane Catalane.
Din partea guvernului se insistă pe necesitatea decretului.
"Mie mi-ar plăcea ca cine vorbeşte în numele Băncii Mondiale să fie mai echilibrat în declaraţii şi aprecieri. Totuşi, s-a spus că mergem în direcţia corectă şi că am luat măsuri bune. Aş vrea ca, înainte să vorbească, cine vorbeşte să gândească" spune ministrul economiei Elena Salgado.