În Parlamentul European, audieri legate de creșterea prețurilor la energie
În Parlamentul European au fost audiați reprezentanții Comisiei și ai Consiliului UE pe tema unor posibile soluții legate de creșterea prețurilor la energie.
Articol de Radiojurnal, 06 Octombrie 2021, 15:14
În Parlamentul European au fost audiați, azi, reprezentanții Comisiei și ai Consiliului UE pe tema unor posibile soluții legate de creșterea prețurilor la energie.
În discuție au fost eficiența energetică, sursele regenerabile și combaterea sărăciei energetice.
Eurodeputații au cerut măsuri dure împotriva speculațiilor furnizorilor de energie și nu a lipsit opinia că prețurile ar trebui plafonate.
Reporter: Carmen Gavrilă - Nu a fost o dezbatere confortabilă pentru reprezentanta Comisiei Europene, care s-a confruntat cu acuzații că Uniunea a fost nepregătită, că măsurile de eliminare a combustibililor fosili nu țin cont că nu avem suficiente surse regenerabile, că energia nucleară a fost marginalizată și că Europa e șantajată energetic de Rusia. În fața Parlamentului, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a spus că executivul va prezenta săptămâna viitoare un set de măsuri pe care statele membre le pot aplica sau nu, pe termen scurt și mediu, ca plăți directe pentru cei cu risc cu sărăcie energetică sau tăieri de taxe la energie.
Kadri Simson: Cel mai bun răspuns la creșterea prețurilor e să ajungem mai repede la ținta noastră ca 65% din toată electricitatea europeană să fie din surse regenerabile până în 2030.
Reporter: Comisia intenționează să propună ca statele membre să folosească veniturile din comercializarea certificatelor de emisii pentru a atenua creșterea prețurilor energiei și consecințele sociale. E vorba despre acele contribuții verzi pe care le găsim toți în factura la electricitate, de exemplu. Aproape toate grupurile politice din Parlament au cerut o adevărată piață unică a energiei și cumpărarea de gaze printr-o schemă comună destinată unei rezerve strategice europene, la fel cum s-a procedat cu vaccinurile, astfel încât puterea de negociere a Europei să fie mai mare.