În lume, preţurile alimentelor au crescut "alarmant"
Preţurile produselor au ajuns în februarie la 236 puncte, adică au crescut cu 2,2 la sută faţă de luna ianuarie, atingând cel mai înalt nivel din istoricul sondajelor făcute de FAO, din 1990.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Martie 2011, 16:04
Preţurile alimentelor au atins un nou record la nivel mondial în februarie, pentru a opta lună consecutiv, conform indicelui FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), sondaj publicat, joi, la Roma.
Preţurile produselor, în special al lactatelor şi cerealelor, cu excepţia zahărului, au ajuns în februarie la 236 puncte, adică au crescut cu 2,2 la sută faţă de luna ianuarie, atingând din 1990 până acum cel mai înalt nivel din istoricul sondajelor organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură FAO privind preţurile la alimente.
Această scumpire, începută din vara lui 2010, produce o mare îngrijorare cu privire la eventuale ”revolte ale foamei”, precum cele din 2008 din ţările africane.
Expertului FAO, Abby Abbassian, susţine că această creştere a preţurilor poate constitui un imbold pentru fermieri ca să producă mai mult şi să investească.
”Probabil cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este să ajutăm fermierii cu facilităţi pentru a investi ceea ce va duce la echilibrarea cererii şi ofertei şi la obţinerea de producţii mai bune anul viitor. Aceasta se referă la acţiunile pe termen scurt.
"Pe termen mediu şi lung trebuie să ne concentrăm pe agricultura care a fost neglijată, timp de mulţi ani, aducând investiţii în sector şi să încercăm să reducem diferenţele de randament între ţările care au o producţie scăzută şi investiţii scăzute şi ţările unde putem produce alimente cu randamente mult mai mari datorită tehnologiei” a explicat pentru Radio România Actualităţi expertul FAO, Abby Abbassian.
Tabel cu indicele preţurilor la alimente în lume. Sursa: FAO.
Anul | Luna | Indicele preţurilor la alimente1 | Carne2 | Lactate3 | Cereale4 | Oleaginoase5 | Zahăr6 |
2011 | Februarie | 236 | 170 | 230 | 254 | 279 | 418 |
2011 | Ianuarie | 231 | 166 | 221 | 245 | 278 | 420 |
2010 | 185 | 152 | 200 | 183 | 193 | 302 | |
2009 | 157 | 133 | 142 | 174 | 150 | 257 | |
2008 | 200 | 153 | 220 | 238 | 225 | 182 | |
2007 | 159 | 125 | 212 | 167 | 169 | 143 | |
2006 | 127 | 119 | 128 | 121 | 112 | 210 | |
2005 | 117 | 120 | 135 | 103 | 104 | 140 | |
2004 | 112 | 114 | 123 | 107 | 112 | 102 | |
2003 | 98 | 97 | 95 | 98 | 101 | 101 | |
2002 | 90 | 90 | 82 | 95 | 87 | 98 | |
2001 | 93 | 96 | 107 | 86 | 68 | 123 | |
2000 | 90 | 96 | 95 | 85 | 68 | 116 |
Indicele preţurilor la alimente1- măsoară modificările preţurilor, din lună în lună, pentru un coş compus din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.
Indicele preţului la carne2 – este calculat la preţurile medii pentru patru tipuri de carne, în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004. Acest indice include două produse de păsări de curte, trei produse din carne de bovine, trei produse din carne de porc şi un produs din carne de ovine.
Indicele preţului la lactate3- constă din unt, lapte praf degresat, lapte praf integral, brânză. Media este în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004.
Indicele preţului la cereale4 - acest indice este calculat prin includerea preţului cerealelor şi a orezului în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004.
Indicele preţului la oleaginoase5 - constă într-o medie a diferitelor uleiuri (uleiuri de la animale şi peşte), media fiind calculată în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004.
Indicele preţului la zahăr6 - indicele are ca bază preţul stabilit în urma acordului intenaţional privind preţul zahărului din intervalul 2002-2004.