În Israel se vorbeşte de alegeri anticipate
În Israel se vorbeşte de alegeri anticipate, pe fondul mai multor probleme interne.
10 Noiembrie 2018, 08:56
În Israel se vorbeşte de alegeri anticipate, pe fondul mai multor probleme interne.
În aceste condiţii, nimeni nu va mai fi preocupat de planul american de pace care urmează să fie lansat curând de Administraţia de la Washington.
După recentele alegeri americane de la jumătatea mandatului, preşedintele Donald Trump dispune de timp pentru a-şi îndrepta atenţia spre problemele de politică externă, inclusiv aşa-numitul acord al secolului, pe care doreşte să-l intermedieze între Israel şi palestinieni.
Planul pocesului diplomatic ar putea fi lansat luna viitoare sau în ianuarie.
Programul american nu pare să se potrivească cu preocupările actuale ale premierului Benjamin Netanyahu, care are în vedere alegerile din 2019.
Aceste alegeri ar urma să fie devansate din cauza unor probleme interne. În consecinţă, Netanyahu se pregăteşte să dizolve guvernul în lunile următoare.
Dacă guvernul de la Ierusalim va fi dizolvat în decembrie, nimeni nu se poate implica într-un proces de pace.
Se aşteaptă ca Netanyahu să rămână premier după alegerile anticipate. Americanii îşi amintesc întorsătura bruscă pe care a făcut-o Netanyahu în timpul campaniei pentru alegerile din 2015 spre extrema dreaptă, când a declarat că, sub guvernarea sa, nu va exista un stat palestinian.
Acest scenariu s-ar putea repeta dacă americanii vor elabora un plan de pace, în timp ce în Israel sunt alegeri.
Dacă planul american cere crearea unui stat palestinian, Naftali Bennett, liderul Partidului Bayit Yehudi - Casa Evreiască, ar putea să folosească prilejul în favoarea sa pentru a-l ataca pe Netanyahu.
Oricum, dacă Netanyahu acceptă planul care prevede crearea statului palestinian, dă muniţie adversarilor săi politici. Dacă refuză, ar putea crea o ruptură fără precedent între el şi preşedintele Donald Trump.
De la alegerea lui Trump ca preşedinte, Netanyahu a muncit din greu pentru a crea legături strânse cu administraţia sa - comentează analistul Yaakov Katz, în opinia căruia americanii vor aştepta pentru a vedea ce se întâmplă cu alegerile israeliene.
În timp ce planul american e aproape finalizat, rămâne neclar modul în care administraţia de la Washington va reuşi să-l convingă pe liderul Autorităţii Palestinene, Mahmoud Abbas, să revină la tratative şi nu e imposibil, depinde ce-i va oferi Donald Trump.