În Franţa a fost depăşit pragul de 20.000 de teste pozitive într-o zi
Oamenii de ştiinţă spun că epidemia de coronavirus va dura şi că ne mai aşteaptă şase luni dificile.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Octombrie 2020, 09:27
În Franţa, a fost depăşit, ieri, pragul de 20.000 de teste pozitive raportate în 24 de ore, un record care arată că virusul circulă activ.
În prezent există aproximativ 900 de pacienţi Covid şi sunt internaţi la reanimare.
Oamenii de ştiinţă spun că epidemia de coronavirus va dura şi că ne mai aşteaptă şase luni dificile.
Răbdare și puțin optimism - a recomandat președintele Consiliului științific ce sfătuiește Guvernul Franței, profesorul Jean-François Delfraissy într-un interviu pentru BFM TV. În această toamnă, probleme vor fi în marile aglomerări urbane, în special, a apreciat el, atrăgând atenția că nu trebuie să se repete povestea din primăvară, când pacienții cu alte boli au fost amânaţi de la operații sau tratamente.
Jean-François Delfraissy: Va mai dura. Trebuie ca toată populația să înțeleagă că avem de-a face cu asta pe termen mediu și lung. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus până la vară. De ce până atunci? Pentru că după un anumit timp va scădea spontan, apoi pentru că vom avea probabil un vaccin şi că până la primăvară vor apărea primele medicamente preventive, ca de exemplu, un spray nazal sau o pastilă care să ajute în special populația în vârstă sau cu factori de risc să reziste sau să facă o formă ușoară a bolii. Industria farmaceutică lucrează la un tratament de acest tip. Așadar, avem șase luni dificile pe care, însă, le putem depăși. Eu sunt optimist.
Profesorul Delfraissy consideră că autoritățile ar trebui să recâștige încrederea oamenilor, să le spună realitatea, astfel încât ei să înțeleagă să nu aibă așteptări nefondate și, deci, să se adapteze.
El a respins o nouă izolare generalizată a populației la domiciliu, dar nu și utilitatea restricțiilor aplicate local și temporar cu scopul de a domoli infectarea și a nu sufoca spitalele.