În Europa "TVA cunoaşte o tendinţă ascendentă"
Şeful Departamentului de analiză a taxelor din cadrul direcţiei de specialitate a Comisiei Europene, Marco Fantini, afirmă că în ţările unde TVA va creşte, consumatorii vor fi cei care vor plăti mai mult.
Articol de Claudia Marcu, 29 Iunie 2010, 08:53
Tendinţele ultimilor ani sunt de reducere a taxelor pe forţa de muncă, dar ritmul este unul foarte lent, indică datele statistice publicate de Comisia Europeană.
Din totalul veniturilor din taxe, forţa de muncă asigură 50%, urmează taxele pe consum, puţin peste 25%, şi taxele pe capital, cu doar 22,8%.
Taxele pe venitul firmelor sunt în scădere de mulţi ani, iar această tendinţă nu a fost afectată de criza economică.
În ceea ce priveşte TVA, în 2010 aceasta a crescut la nivelul Uniunii Europene la o medie de 20,2% faţă de 19,8 în anul anterior, cu variaţii de la 15% în Cipru şi Luxemburg, la 25% în Danemarca, Ungaria şi Suedia.
Tendinţele sunt de creştere în continuare a TVA, a spus şeful Departamentului de analiză a taxelor din cadrul direcţiei de specialitate, Marco Fantini.
Potrivit lui Marco Fantini "în ţările unde TVA va creşte, consumatorii vor fi cei care vor plăti mai mult, iar în celelalte aceştia vor suporta creşterea altor taxe de consum cum sunt, de exemplu, accizele".
În 2008, nivelul de impozitare în România era cel mai redus din Uniunea Europeană, cu 28%. Cel mai mare nivel îl avea Danemarca, 48,2%.
În structura sistemului de impozitare din ţara noastră, taxele indirecte asigură 42,7% din venit, ceea ce pune România pe locul al patrulea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, Cipru şi Malta.
În 2008, TVA a însemnat 28,2% în totalul veniturilor din taxe, locul 3 în Europa.
Cele mai mari taxe pe venitul personal le au suedezii, cu 56%, urmaţi de belgieni şi olandezi.
În România aceasta este de 16%, situându-se la coada clasamentului, cu puţin înaintea Cehiei, Lituaniei şi Bulgariei.
Taxa pe forţa de muncă în România este sub media europeană, cu 29,5%, cele mai mari fiind în Italia, Belgia şi Ungaria, unde acestea se apropie de 43%.
România se află printre ţările cu cel mai mic nivel de impozitare pentru capital, 5,2%, faţă de media europeană de 7,5%. Acesta este însă în creştere din 2005.
De menţionat că aproape 63% din totalul veniturilor din taxe pleacă spre guvernul central, în timp ce veniturile autorităţilor locale sunt marginale, doar 3,2%.