În estul Ucrainei încep aşa-zisele referendumuri de alipire la Rusia
Referendumurile din Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson au fost anunțat în urmă cu doar trei zile și ar urma să dureze până marți.
Articol de Cătălin Gomboş, 23 Septembrie 2022, 07:59
În patru regiuni ucrainene ocupate parţial de armată rusă încep astăzi aşa-zise referendumuri de alipire la Federaţia Rusă. Referendumurile, denunţate de numeroase ţări şi organizaţii internaţionale, au fost anunţate pe fondul înfrângerilor înregistrate de armata rusă.
În urma încorporării acestor teritorii, Rusia poate pretinde că este atacată, în cazul unor operaţiuni ucrainene de eliberare, ceea ce ar justifica inclusiv folosirea armelor nucleare.
Referendumurile din Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson au fost anunțat în urmă cu doar trei zile și ar urma să dureze până marți. În Donețk şi Luhansk există republici separatiste proclamate din 2014, iar în Zaporojie și Herson, autoritățile proruse au fost instalate după ce părți din cele două regiuni au fost capturate ca urmare a invaziei din februarie, anul acesta.
Anunțurile privind referendumurile au fost făcute în contextul în care situația pe front este favorabilă Ucrainei. Rusia a pierdut recent regiunea ucraineană Harkov, iar forțele ucrainene amenință acum Donbasul, unde află Donețkul și Luhanskul, dar și Hersonul, în sud.
Referendumurile au fost denunțate de numeroase țări, dar și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și organizații internaționale ca NATO, Uniunea Europeană și OSCE.
Aceasta din urmă, care e specializată și în monitorizarea alegerilor, a spus că rezultatele nu vor avea vreo valoare legală, întrucât referendumurile încalcă legislația ucraineană și standardele internaționale, iar regiunile nu sunt securizate.
În plus, nu vor exista observatori internaționali și o mare parte din populație a fugit, notează Reuters. Se așteaptă ca referendumurile să fie urmate de o anexare după modelul Crimeei, iar Rusia va putea pretinde după aceea, în cazul unei ofensive ucrainene, că este atacată.
Fostul președinte și premier Dmitri Medvedev, a afirmat că într-o astfel de situație, Moscova ar putea recurge inclusiv la arsenalul său nuclear. Și Vladimir Putin a făcut aluzie la acesta miercuri, când a anunțat mobilizarea parțială și a spus că susține referendumurile din cele patru regiuni ucrainene.