În cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului de la ONU, Rusia s-a declarat îngrijorată în privința situației minorităților din România
Moscova se declară serios îngrijorată de "creşterea cazurilor de manifestare a antisemitismului, xenofobiei, rasismului și naționalismului, precum și de tendința de a minimiza și nega Holocaustul" în România.
Articol de Sergiu Şteţ, 03 Octombrie 2023, 18:08
Delegația rusă, care participă la cea de-a 54-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) de la Geneva a atras atenția comunităţii internaţionale asupra discriminării minorităților naționale în România, transmite TASS.
Pe lângă romi și maghiari, aceasta a menţionat printre grupurile cele mai vulnerabile rutenii (ruși din Carpați, în accepțiunea TASS), care semnalează presiunea autorităților române asupra lor.
"Federația Rusă continuă să aibă serioase îngrijorări în legătură cu discriminarea minorităților naționale din România, dintre care cei mai vulnerabili sunt romii, maghiarii și rutenii carpatini, care semnalează presiuni exercitate de către autoritățile române și acceptarea ucrainizării forțate a acestui grup etnic", a declarat reprezentantul delegaţiei ruse, Olga Opanasenko.
Aceasta a luat cuvântul la o ședință a HRC dedicată examinării situației drepturilor omului din România în cadrul procedurii Evaluării periodice universale (EPU).
După cum a remarcat diplomatul rus, începând cu anul 2022, în România "s-au înregistrat cazuri de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși, ceea ce contravine în mod clar obiectivului de consolidare și respectare a drepturilor universale ale omului pentru toți, a caracterului lor universal și obligatoriu", declarat în raportul românesc.
Moscova este serios îngrijorată de "creşterea cazurilor de manifestare a antisemitismului, xenofobiei, rasismului și naționalismului, precum și de tendința de a minimiza și nega Holocaustul".
Opanasenko și-a exprimat speranța că recomandările adoptate de România în cadrul actualei EPU "vor fi puse în aplicare în mod corespunzător și vor permite depășirea problemelor existente în domeniul drepturilor omului".
Rutenii sunt un popor est-slav al cărui număr variază de la 1,5 milioane la 4 milioane de oameni, o parte semnificativă (700.000) trăind în regiunea Transcarpatia a Ucrainei. Statul ruten (Rusia Subcarpatică) ca obiect de drept internațional a fost înființat prin Tratatul de pace de la Saint-Germain în 1919.
De la începutul anilor 1990, în rândul rutenilor s-a dezvoltat o mișcare fie pentru autonomie, fie pentru dobândirea propriei statalităţi.
Cea de-a 54-a sesiune a UNHRC se desfăşoară la Geneva în perioada 11 septembrie - 13 octombrie. Federația Rusă nu este membru al consiliului, dar participă activ la ședințele acestuia.