În Alep, ofensiva declanşată joi de guvernul sirian a ucis 140 de civili
Rusia este conştientă de faptul că situaţia din Siria este deosebit de gravă
27 Septembrie 2016, 02:44
Continuă ofensiva începută de trupele regimului de la Damasc, în estul Alepului, joia trecută. Agenţiile France-Presse şi Reuters citează cifrele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care a semnalat că numărul morţilor se ridică la 140.
Reutres prezintă mărturii ale unor lucrători umanitari, care au povestit că, eforturile de salvare sunt îngreunate din cauza faptului că drumurile au devenit impracticabile, în urma raidurilor aeriene, iar centrele de apărare civilă şi echipementele de salvare au fost distruse de bombe. Sâmbătă a fost distrusă o staţie de pompare a apei şi cei peste 250 mii de oameni ce trăiesc în estul oraşului Alep, controlat de forţele opoziţiei siriene, au rămas şi fără apă, după ce sufereau de lipsa alimentelor.
Oraşul Alep a devenit principalul front al conflictului sirian şi capturarea părţii de est a oraşului ar însemna cea mai mare victorie pentru forţele preşedintelui Bashar al-Assad în cei peste 5 ani de război. France-Presse citează surse militare, care au declarat că obiectivul trupelor guvernamentale este să recucerească toate regiunile ţării care nu sunt sub controlul Guvernului, un obiectiv anunţat, de altfel, recent, şi de preşedintele Bashar al-Assad.
În faţa acestei ofensive de amploare, ţările occidentale şi-au înăsprit tonul la adresa regimului sirian şi a susţinătorului său - Rusia, acuzată direct că a organizat ofensiva de la Alep. Noaptea trecută, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă în încercarea de a prelungii armistiţiul negociat de americani şi ruşi, şi, care, a expirat exact în urmă cu o săptămână, însă Deutsche Welle relatează că reuniunea a fost un eşec.
Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat consternat de escaladarea militară de la Alep şi a spus că utilizarea sistematică de bombe incendiare şi de bombe de mare putere în zonele locuite ar putea constitui crime de război.
Uniunea Europeană a denunţat o încălcare a dreptului internaţional, iar ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a spus că ceea ce susţine şi face Rusia la Alep nu înseamnă luptă antiteroristă, ci barbarie ; ambasadorul francez François Delattre a vorbit despre crime de război, care nu vor rămâne nepedepsite; în timp ce ambasadorul britanic, Matthew Rycroft, a adus în discuţie posibila sesizare a Curţii Penale Internaţionale, responsabilă pentru crime de război.
Rusia a respins toate aceste acuzaţii, iar ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a spus că reinstaurarea păcii în Siria a devenit aproape imposibilă.
Alexandru Beleavschi, corespondentul Radio România Actualităţi la Moscova:
"Rusia este conştientă de faptul că situaţia din Siria este deosebit de gravă şi acest lucru l-a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În acelaşi sens vine şi declaraţia amintită deja a ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, făcută în timpul schimbului violent de acuzaţii din şedinţa de azi noapte a Consiliului de Securitate. Ciurkin a declarat că Rusia nu va mai face paşi unilateri în Siria, cum ar fi noi suspendări ale focului de către armata siriană şi aviaţia rusă, fără ca acest lucru să facă şi opoziţia, deoarece terorişii - a spus el - au profitat de fiecare dată de aceste pauze.
Situaţia însă este agravată, din punctul de vedere al Moscovei, de ambele incidente majore din ultimele săptămâni - bombardarea trupelor siriene de către coaliţia americană la Deir al-Zor şi atacul asupra convoiului umanitar de la Alep, pentru care Statele Unite au acuzat Siria şi Rusia. Aceste incidente şi involuţia, să spunem aşa, a procesului sirian în cadrul ONU, au adus relaţiile ruso-americane şi cele ruso-occidentale, în sens mai amplu, la un nou minim şi au pus sub semnul întrebării întregul proces de reglementare a crizei siriene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit inacceptabil tonul retoricii americane şi a aliaţilor Statelor Unite în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate, în speţă acele acuzaţii de barbarie, şi a spus că ele vor dăuna nu doar reglementării siriene, ci şi relaţiilor bilaterale, dar - a spus el - în numele reglementării crizei, Rusia este gata să facă abstracţie de aspectul emoţional şi dând astfel de înţeles că din punctul de vedere al Kremlinului acordurile ruso-americane rămân în continuare în picioare.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, într-un amplu interviu consacrat situaţiei din Siria, aseară, la televiziunea MTV, a spus că acuzaţiile la adresa Rusiei şi Siriei privind distrugerea convoiului umanitar de la Alep sunt fără dovezi şi au drept scop să distragă atenţia de la gravitatea incidentului de la Deir al-Zor. El a sugerat chiar că există indice că acel incident de la Deir al-Zor, care este o enclavă deţinută de aproape 3 ani, de 4 ani, de armata siriană înconjurată de forţele ISIS, nu a fost o greşeală a aviaţiei aliate. De asemenea - a spus el - Statele Unite încearcă să abată atenţia de la faptul că nu fac faţă propriilor angajamente, de a lupta împotriva teroriştilor Al-Nustra în primul rând, care sunt cei ce controlează în mare parte situaţia din zona Alep din partea opoziţiei, cât şi de incapacitatea de a separa această grupare teroristă de ceea ce Lavrov a numit "opoziţia patriotică", adică opoziţia moderată - cum este asta numită mai des. El a sugerat chiar că însuşi Convoiul 1 de la Alep ar fi putut fi bombardată de o dronă americană, aflată acolo în momentul respectiv, şi a menţionat numeroasele greşeli de acest fel, comise de aviaţia americană în Afganistan şi Irak. De asemenea, o acuzaţie neobişnuită, venită din partea unui înalt oficial ruPeskov, s, este cea adresată Pentagonului, care - potrivit lui Serghei Lavrov, sau sugestia acestuia - blochează în fapte realizarea acordurilor ruso-americane, în pofida înţelegerilor Putin-Obama şi chiar în pofida eforturilor sale comune cu secretarul de stat american John Kerry, care - a spus Serghei Lavorv - suportă cele mai grele critici din partea maşinăriei militare americane. Însă, în pofida acestei retorici, avanataiului de acuzaţii, Rusia nu este dispusă să proclame unilateral eşecul acordurilor cu Statele Unite, Lavrov declarând că, nici Moscova, nici Washingtonul nu consideră asta".