Imensul scandal de corupție care o vizează pe președinta Braziliei
Senatul Braziliei a suspendat-o din funcţie pe preşedinta ţării, Dilma Rousseff, acuzată de deturnare de fonduri.
Articol de Ionuţ Iamandi, 12 Mai 2016, 18:39
Senatul Braziliei a suspendat-o din funcţie pe preşedinta ţării, Dilma Rousseff, acuzată de deturnare de fonduri. Este ultimul episod dintr-un scandal de corupție care zdruncină de câțiva ani Brazilia.
Formal, Dilmei Rousseff, o politiciană de origine bulgară în vârstă de 68 de ani, i se impută nereguli privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Muncitorilor, cu sprijinul căruia a devenit președintă în 2011. Dar pe fond, este vorba de un scandal de corupție de proporții care ar fi însemnat căpușarea masivă a celei mai mari companii din țară, Petrobras.
Schema aparent pusă la cale de anturajul fostului președinte socialist Ignacio Lula da Silva, împreună cu mulți alți politicieni de top ai partidului muncitoresc brazilian, lucra în patru pași.
1. Firmele partenere ale Petrobras au creat un cartel secret prin care umflau contractele cu compania Petrobras.
2. Conducerea companiei accepta contractele dezavantajoase.
3. Partenerii Petrobras îi mituiau pe directorii companiei.
4. O parte din sumele astfel obținute erau distribuite și politicienilor de top care puteau influența desemnarea reprezentanților statului în Consiliul de Administrație al Petrobras.
--fb2
Potrivit New York Times, banii de mită în această schemă au ajuns la peste 5 miliarde de dolari. Ca și termen de comparație, în România DNA a raportat că în tot anul 2015 a investigat acte de corupție de 490 de milioane de dolari - de peste zece ori mai puțin decât în scandalul Petrobras din Brazilia. Se spune că imensele șpăgi braziliene erau înmânate beneficiarilor de un domn respectabil, în vârstă, care călătorea în toată lumea cu diplomatul plin de bani cash. Alte modalități de rambursare în schema Petrobras erau sub formă de ceasuri Rolex, sticle de vin de 3.000 de dolari bucata, yacht-uri, elicoptere sau prostituate.
Dar balonul corupției din Brazilia nu pare așa umflat doar din cauza căpușării companiei petroliere Petrobras.
--fb1
Chiar și cei ce o acuză de corupție pe președinta Rousseff sunt la rândul lor cercetați de procurori. Potrivit Los Angeles Times, din cei 594 de deputați brazilieni, 352 sunt acuzați sau cercetați pentru corupție sau alte infracțiuni, așadar 60 la sută din această cameră legislativă. În vreme ce în România, aproximativ unul din zece parlamentari sunt cercetați penal sau condamnați pentru acte de corupție.
Suspendarea președintei Rousseff deschide calea procurorilor și către fostul lider socialist al Braziliei, Lula da Silva. Printr-o fundație de caritate acesta ar fi primit ca mită aproape opt milioane de dolari din schema Petrobras. În martie, poliția i-a percheziționat locuința și l-a reținut pentru scurtă vreme.
Mulți brazilieni cred că e doar o chestiune de timp până când va cădea și fostul președinte Ignacio Lula da Silva, fondator al Partidului Muncitorilor brazilian, mentorul politic al Dilmei Rousseff.