Igor Dodon sare în apărarea propagandei ruseşti prin presa audio-video
Preşedintele Republicii Moldova a atacat la Curtea Constituţională modificările la legea audiovizualului care interzic retransmisia în ţară a unor programe de radio şi televiziune
04 Ianuarie 2018, 17:26
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a sesizat Curtea Constituţională de la Chişinău privind aşa numita "Lege anti-propagandă". Este vorba de legea cu privire la propaganda rusă, ce prevede interzicerea retransmiterii în ţară a unor programe ruseşti de radio şi de televiziune.
Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova a dat asigurări în repetate rânduri că nu va promulga sub nicio formă această lege. Cristina Păpuşoi de la Radio Chişinău relatează că proiectul de modificare a legii audiovizualului a fost aprobat de Parlamentul de la Chişinău la 7 decembrie 2017 şi are ca scop securizarea spaţiului audiovizual naţional în faţa unor eventuale tentative de manipulare şi dezinformare din exterior.
Noile prevederi autorizează doar programele de radio şi tv cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic, care provin din ţările membrie Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii şi Canada, precum şi statele participante la Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, iar în aceste condiţii cele din Federaţia Rusă ar putea fi interzise.
Preşedintele pro-rus Igor Dodon a refuzat să promulge legea respectivă, iar parlamentul şi-a menţinut votul asupra documentului în şedinţa plenară din 22 decembrie 2017. Chiar şi după votul repetat al deputaţilor, şeful statului a refuzat promulgarea legii şi a anunţat astăzi că o va contesta la Curtea Constituţională.
Tot astăzi, Curtea Constituţională a fost sesizată de către parlament în privinţa interimatului funcţiei de preşedinte după refuzul lui Igor Dodon de a-şi exercita atribuţii. O asemenea procedură a fost deja utilizată, în octombrie anul trecut, la numirea ministrului apărării şi urmează să fie aplicat în zilele următoare şi la numirea a şapte noi miniştri în Cabinetul Filip, în urma deciziei Curţii Constituţionale din data de 2 ianuarie.