Ianukovici: alegeri anticipate, revenire la constituţia din 2004
UPDATE: Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei au semnat, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criză.
21 Februarie 2014, 14:22
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei au semnat în această după-amiază un acord de ieşire din criză.
Acordul, semnat în prezenţa mediatorilor europeni, prevede o serie de concesii majore opoziţiei: alegeri prezidenţiale anticipate, revenirea la Constituţia din 2004, care reduce din puterile şefului statului, şi formarea unui guvern de uniune naţională.
Biroul de presă al preşedintelui Viktor Ianukovici a anunţat că negocierile cu liderii opoziţiei şi reprezentanţi ai UE şi ai Rusiei au dus la o înţelegere de reglementare a crizei după violenţele din ultimele zile care au provocat zeci de morţi şi sute de răniţi.
În condiţiile în care Piaţa Independenţei din Kiev este în continuare ocupată de protestatari, semnarea acordului la palatul prezidenţial era anunţată pentru ora 12:00.
Cu 14 minute în urmă, pe site-ul Preşedinţiei ucrainene a fost pusă declaraţia preşedintelui Viktor Ianukovici, în care acesta anunţă "paşii necesari pentru reinstaurarea calmului şi evitarea de noi victime ale confruntării".
Viktor Ianukovici anunţă iniţierea de alegeri prezidenţiale anticipate, revenirea la constituţia din 2004, cu redistribuirea prerogativelor în favoarea parlamentului, deci în favoarea unui republici parlamentare şi, de asemenea, face apel la toate forţele în favoarea constituirii unui guvern de încredere naţională.
Această declaraţie conţine, practic, prevederile acestui acord a cărui semnare urmează să fie făcută şi ea publică.
Potrivit unor informaţii, deocamdată neoficiale, prevede, aşa cum a declarat şi preşedintele Ianukovici, revenirea la constituţia din anul 2004, în termen de 48 de ore.
Revenirea la Constituţia din 2004
La aceasta lucrează acum parlamentul, care este în pauză şi au loc în acest moment consultări între partidele parlamentare şi, de asemenea, între liderii opoziţiei şi liderii "euromaidanului", întrucât, aşa cum afirmă opoziţia, niciun acord în acest sens nu poate fi semnat fără a acordul manifestanţilor.
Revizuirea constituţiei sau, mai bine zis, reducerea prerogativelor preşedintelui Viktor Ianukovici este una din cererile principale atât ale opoziţiei, cât şi ale manifestanţilor.
De asemenea, o cerere la fel de importantă la care însă până acum puterea nu şi-a dat acordul este cea privind alegerile prezidenţiale anticipate. Iată însă că preşedintele Ianukovici a cedat şi în acest punct însă alegerile nu vor putea fi organizate decât după adoptarea noii forme a constituţiei sau a noii constituţii, acordul prevăzând că data, termenul limită ar fi, sau este decembrie 2014.
Deoarece forma constituţională care prevede o serie întreagă de proceduri pentru a fi în conformitate cu legea, ar urma să fie începute imediat după semnarea, după adoptarea legii, şi să fie finalizată în septembrie anul acesta.
Situaţie calmă în "Euromaidan"
În Piaţa Independenţei din Kiev, situaţia este calmă, se află în jur de 20-30.000 de manifestanţi acolo, ei aşteaptă rezultatele negocierilor politice şi probabil aşteaptă să le fie anunţate de către liderii opoziţiei, semnarea acordului şi să le fie aduse la cunoştinţă această declaraţie a preşedintelui Ianukovici, rămâne să vedem care va fi reacţia pieţii.
Există o bună şansă în acest moment ca acest conflict să fie rezolvat.
După cum prevede acest acord sau proiectul acestui acord, care circulă în presa ucraineană, pe lângă cele menţionate anterior el are în vedere şi evacuarea de către manifestanţi a pieţelor, a străzilor.
Nu este menţionat explicit Piaţa Independenţei din Kiev dar se vorbeşte despre deblocarea spaţiilor publice.
În orice caz este o bună şansă pentru detensionarea situaţiei, pentru rezolvarea politică a crizei şi, desigur, o mare parte din revendicările atât ale manifestanţilor, cât şi ale opoziţiei parlamentare au fost satisfăcute în acest acord.
Rămâne, totuşi, de văzut cum vor reacţiona manifestanţii, cum va reacţiona să spunem aşa partea radicală a acestora, care formează să spunem forţa de şoc a "euromaidanului" şi care are o influenţă foarte mare şi asupra căreia influenţa liderilor politici, a poziţiei este destul de discutabilă.