Guvernul spaniol negociază măsurile de austeritate
După ce a decis micşorarea salariilor din sectorul public şi îngheţarea lor în 2011, guvernul spaniol analizează posibilitatea de a reduce pensiile şi de a introduce noi impozite.
21 Mai 2010, 11:17
În Spania, sindicaliştii se plâng că guvernanţii nu i-au informat asupra modalităţii în care se vor reduce cele cinci procente din salariile angajaţilor din sistemul public.
Salariul angajaţilor din sectorul public va fi micşorat progresiv începând cu 1 iunie şi măsura este valabilă până în decembrie, reducerea fiind aplicată inclusiv pentru banii de concediu de iarnă.
Pentru 2011, guvernul a decis "îngheţarea" salariilor din acest domeniu.
Toate aceste date au fost prezentate sindicatelor din administraţia publică de secretarul de stat de sector, Consuelo Rumi, chiar înainte de şedinţa de guvern.
Ea a anunţat că măsura va afecta angajaţii din administraţia centrală de stat, din guvernele regionale şi din primăriile tuturor localităţilor spaniole.
Lipsa de sprijin din partea partidelor parlamentare şi presiunea socială din ultimele zile au dus la amânarea unei decizii privind pensiile.
Măsura de a îngheţa pensiile ar fi urmat să intre în vigoare la sfârşitul anului şi era valabilă pentru 2011.
Pentru pensionari, guvernul va analiza în luna noiembrie o revizuire în funcţie de indicele de preţuri de consum, indicativ care decide anual majorarea pensiilor şi a salariilor în funcţie de inflaţie.
Ceea ce a făcut obiectul dezbaterilor înainte de şedinţa de guvern şi în această reuniune, urmărită cu interes special de toate categoriile sociale din Spania, a fost impozitul pe veniturile mari, care afectează aproximativ 100 000 de persoane, care au bunuri, proprietăţi, acţiuni, economii şi venituri în valoare de peste 1 milion de euro.
Presa spaniolă comentează că acest impozit special a fost creat de guvern pentru a ameliora impactul social provocat de anunţul privind măsurile de reducere a deficitului bugetar de la 11,02% la 9% din PIB.
Noul impozit va fi obiectul unui proiect de lege care trebuie aprobat în Parlament.
Aproape la aceeaşi oră la care se desfăşura această şedinţă extraordinară de guvern, sindicatele din sectorul public au ieşit în stradă în toate oraşele spaniole, participând astfel la primul protest împotriva acestor măsuri de reducere a deficitului public.
Funcţionarii publici din Spania vor intra în grevă generală pe opt iunie, deşi restul angajaţilor din sectorul bugetar nu au anunţat o dată pentru mobilizări.
Acesta este primul anunţ făcut de sindicalişti, ca răspuns la măsurile de austeritate anunţate de premierul spaniol, José Luis Rodríguez Zapatero, care privesc scăderea şi îngheţarea ulterioară a pensiilor şi salariilor.