Guvernul Karamanlis, "vinovat de deficitul bugetar din 2009"
Un raport al unei comisii parlamentare din Grecia arată că ministrului de finanţe elen din guvernul Karamanlis s-ar face vinovat pentru că ar fi ascuns imaginea reală a situaţiei financiare a ţării.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 31 Martie 2012, 10:49
Grecia ar putea ajunge în situaţia de a avea nevoie de un nou plan de ajutor extern, dar statul elen va face tot posibilul să evite această situaţie - afirmă premierul Lucas Papademos, într-un interviu pentru un cotidian italian.
Premierul elen a dat asigurări că Atena va face tot ce este posibil ca un al treilea pachet de ajustare bugetară să nu fie necesar.
Între timp, Comisia parlamentară de anchetă care investighează pretinsa măsluire a cifrelor privind deficitul bugetar al Greciei pe 2009 îşi prezintă concluziile.
După o perioadă de investigaţii desfăşurată pe durata a mai multor luni, cu audieri numeroase şi confruntări aprige, Comisia acreditată a prezentat vineri un raport ale cărui constatări sunt în aprecierea celor mai mulţi minime şi lipsite de consistenţă.
Comisia a fost sesizată de un grup de parlamentari socialişti din PASOK pentru a infirma zvonurile compromiţătoare la adresa formaţiunii şi mai cu seamă a primului guvern format de Giorgos Papandreou.
După câştigarea alegerilor parlamentare din 2009, aceştia au mizat pe principiul "cea mai bună apărare, atacul".
Rezultatul i-a confirmat.
Raportul Comisiei a stabilit că la nivel politic răspunderea pentru uriaşul deficit bugetar prezentat de Grecia în 2009 ar aparţine ministrului de finanţe Yannis Papatanasiu şi guvernului conservator aflat atunci la putere, sub conducerea premierului Kostas Karamanlis.
Concret, Yannis Papatanasiu s-ar face vinovat pentru că "nu a intervenit aşa cum ar fi trebuit pentru a lua măsurile structurale de natură să atenueze sau chiar să împiedice creşterea dinamică a deficitului bugetar şi, mai ales, pentru că ar fi ascuns imaginea reală a situaţiei financiare a ţării".
Şi aceasta pentru ca opinia publică din Grecia, într-un an lectoral dificil cum a fost 2009, să nu aibă cunoştinţă de situaţia reală extrem de gravă, ale cărei consecinţe sunt cunoscute.
Giorgos Papakonstantinou, apreciat
Dimpotrivă Giorgos Papakonstantinou, ministrul de finanţe în prima echipă guvernamentală propusă de Giorgos Papandreou, şi cel care şi-a asumat întâiul angajament în faţa instituţiilor creditoare, s-a bucurat de aprecieri pentru activitatea sa.
Potrivit raportului, acestea ar fi intensificat efortul de ajustare fiscală pentru ultimele două luni ale anului 2009 şi a procedat la luarea unor măsuri fiscale şi structurale adecvate.
Măsurile la sfârşitul anului 2009 - se mai spune în textul raportului -, chiar şi la nivelul teoretic al celor mai dure dintre versiunile acestora, nu ar fi putut împiedica criza care a urmat şi necesitatea creării unor mecanisme şi programe de asistenţă cu ajustări în sens larg şi de durată.
Comisia de anchetă nu a depistat niciun fals în informaţiile referitoare la deficitul bugetar declarat de autorităţile greceşti la sfârşitul anului 2009.
Vocile care s-au diferenţiat au fost reduse la tăcere, minimalizate, în contextul a ceea ce a fost numit animozităţi de natură personală, care nu au afectat însă în niciun fel calitatea activităţii acesteia, aprobate de altfel şi de biroul statistic european Eurostat.
Prezentarea concluziilor Comisiei Parlamentare a provocat o nouă reacţie aprinsă şi imediată din partea conservatorilor din Noua Democraţie, care au refuzat să participe la investigaţii, caracterizându-le ca fiind parodii sau operete ieftine cu iz electoral.
Conservatorii au ţinut să sublinieze că după alegeri vor solicita o nouă comisie de anchetă pentru restabilirea adevărului.
Cei care au condus Grecia la pierderea suveranităţii naţionale în sărăcie şi şomaj ne provacă din nou - a declarat Yannis Papatanasiu, principalul vinovat în urma raportului prezentat vineri.
Ne subestimează memoria şi inteligenţa - a adăugat acesta.
În ciuda greşelilor şi a întârzierilor în 2009, Noua Democraţie a spus adevărul, a solicitat atunci votul cetăţenilor pentru a lua măsuri imediate de a reduce deficitul.
Între timp PASOK-ul a câştiga votul cetăţenilor, cu sloganul "bani există, false promisiuni de creştere a salariilor, pensiilor şi beneficiilor sociale" - a mai subliniat fostul ministru de finanţe.
"Nu suntem toţi la fel. Unii plătesc costul de a fi spus adevărul, în timp ce alţii, deşi îl cunoşteau, au minţit. Cetăţenii ştiu, judecă şi în aceste alegeri vor atribui responsabilităţi politice fiecăruia după măsura sa" - a concluzionat Yannis Papatanasiu.