Guvernul francez, "îngrijorat de psihoza sfârşitului lumii"
Preşedintelui Comitetului interministerial de luptă împotriva devierilor sectare, Georges Fenec, a atras atenţia, într-un raport, că în trecut au fost destule cazurile în care adepţii unor secte au recurs la sinucideri colective.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 15 Iunie 2011, 19:35
În Franţa guvernul îşi arată îngrijorarea faţă de înmulţirea discuţiilor ce anunţă sfârşitul lumii la anul, într-un raport oficial publicat miercuri fiind amintit pericolul ca astfel de mesaje să ducă la isterie în masă şi la sinucideri colective aşa cum s-a întâmplat nu demult.
Aşa că e nevoie de implicarea autorităţilor pentru a linişti lucrurile, iar vocea care s-a auzit miercuri a fost chiar a preşedintelui Comitetului interministerial de vigilenţă şi luptă împotriva devierilor sectare, Georges Fenec, grup oficial al executivului de la Paris.
Georges Fenec a atras atenţia că mesaje apocaliptice au tot fost de-a lungul timpului, numai că în ciuda lor lumea a continuat să existe.
Este al 183-lea anunţ apocaliptic de când există omul. Sfârşitul lumii ar urma să vină pe 21.12.2012.
Informaţia aparent reieşind dintr-o interpretare a calendarului mayaş face înconjurul lumii pe internet.
Pe unii îi face să surâdă. Profeţii ca aceasta nu s-au adeverit niciodată.
Pe membrii misiunii interministeriale de vigilenţă şi luptă împotriva derivelor sectare îi pune însă pe gânduri.
Un astfel de discurs anxiogen ar putea conduce la comportamente inimaginabile, ireparabile.
Franţa a mai fost în doliu
Într-un raport înaintat guvernului francez, misiunea aminteşte că în trecut au fost destule cazurile în care adepţii unor secte au recurs la sinucideri colective.
La mijlocul anilor '90, 74 de membri ai Ordinului Templului Soarelui şi-au luat viaţa în Franţa, Elveţia şi Canada.
"Nu trebuie să cădem pe panta psihozei, dar Franţa a fost în doliu în 1996. Ordinul Templului Soarelui vehicula inclusiv mesaje apocaliptice.
"Deci, trebuie să rămânem prudenţi, vigilenţi, să-i informăm pe oameni asupra riscurilor, să-i facem să nu se lase adormiţi de diverse discursuri în spatele cărora s-ar putea ascunde obiective mult mai radicale ce trec la început inclusiv prin portofelele adepţilor", a declarat fostul magistrat, Georges Fenec, preşedintele misiunii interministeriale.
Derive sectare sunt şi falsele terapii anticancer.
Sucul de lămâi, bicarbonatul de sodiu sau urina nu au vindecat niciodată, dar astfel de aşa-zise soluţii s-ar părea că au un ecou destul de bun în rândul persoanelor afectate de diverse forme de cancer.
"Am constatat din anchetele desfăşurate cu ministerul sănătăţii că 40% din bolnavii de cancer fac apel la medicina paralelă şi dacă nu sunt atenţi pot să cadă pe mâna unor şarlatani care sfârşesc prin a-i determina să renunţe la îngrijirea convenţională", a afirmat Georges Fenec.
Preşedintele misiunii interministeriale spune că există cazuri dureroase de femei moarte de cancer la sân pentru că nu au primit îngrijirile medicale tradiţionale pierzând orice şansă de supravieţuire.
Georges Fenec susţine că este o mare diferenţă între tratamente complementare şi practici neconvenţionale.
"Metode ca acupunctura şi auriculoterapia pot fi folosite în paralel cu tratamentele oncologice clasice pentru a mai atenua din efectele secundare ale acestora.
"În schimb, practicile neconvenţionale le aduc beneficii numai şarlatanilor. Cancerul provoacă teamă, iar pseudoterapeuţii profită de acest lucru", a adăugat preşedintele misiunii interministeriale.