Guvernul de la Roma a interzis deplasările de orice fel
Guvernul de la Roma a interzis deplasările de orice fel, nu sunt permise decât călătoriile determinate de situații de urgență.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 Martie 2020, 06:57
În Italia s-au înregistrat până acum peste 2.150 de deces din cauza coronavirusului și un total de aproape 28.000 de cazuri de infectare. În această situație fără precedent, Guvernul de la Roma a interzis deplasările de orice fel, nu sunt permise decât călătoriile determinate de situații de urgență.
Din aproximativ 173.000 de persoane controlate de forțele de ordine într-o singură zi pe străzi în Italia, conform măsurilor restrictive prin care se interzic deplasările cetățenilor, 7.800 au fost denunțate pentru nerespectarea legii, iar 229 pentru false declarații.
La o săptămână de când s-a introdus decretul "Eu rămân acasă", pe străzi există încă mișcare, ceea ce îngrijorează autoritățile de la Roma, care văd cum de la zi la zi numărul cazurilor de coronavirus crește cu peste 2.000 de noi îmbolnăviri.
Există însă situații în care cetățenii abia găsesc un acoperiș sub care să stea. Cele mai frecvente cazuri sunt ale îngrijitoarelor românce, în special din nordul Italiei, care, fără un contract de muncă și, implicit, fără niciun fel de drept, s-au trezit în stradă. Așa este Maria, un nume fictiv, din Suceava, care a venit special la Milano înainte să înceapă epidemia, ca să îngrijească o bătrână.
Maria: Am cred vreo două-trei săptămâni de când nu mai lucrez. Am lucrat tot, așa, numai de probă, cam vreo două săptămâni și când a apărut coronavirus familia nu a mai avut nevoie de mine și m-au trimis, să nu mă mai țină acolo.
Reporter: Aveați grijă de un bătrân sau aveați grijă de casă?
Maria: Da, de o bătrână.
Reporter: Și locuiați acolo?
Maria: Da. Stăteam acolo, da. O bătrână, unde avea și un câine. Era, oricum, un loc de muncă, dar m-au ținut doar în probă două săptămâni. Și după aceea m-au trimis, că a zis că are grijă familia de bătrâna respectivă.
Reporter: Normal că nu cunoașteți pe nimeni acolo?
Maria: Nu, nu.
Reporter: Sunteți la Milano?
Maria: Aproape de Milano.
Reporter: Și acum stați?
Maria: Stau la o prietenă, unde plătesc opt euro pe zi.
Reporter: În aceste două săptămâni nici nu ați avut timp să câștigați mai mult, să strângeţi bani.
Maria: E greu, oricum. E greu pentru că suntem în perioada aceasta fără... Oricum nu se uită nimeni la noi.
Reporter: Dacă ați putea, v-ați întoarce acasă, nu?
Maria: M-aș întoarce chiar dacă stau în carantină, dar măcar știu că sunt acasă.
Reporter: De unde sunteți, din țară?
Maria: De la Suceava.
Reporter: Și ați încercat să cereți un ajutor la consulat sau ați vorbit undeva?
Maria: Am vorbit la Consulatul din Milano și au zis că să aștept, că până pe 5 aprilie nu se poate face nimic. Să vadă dacă nu se prelungesc restricțiile. E posibil ca după 5 aprilie să dea voie. Oricum, nu avem nicio siguranță.
Ce pot face aceste femei singure în cazul în care nu au unde să doarmă și nici bani ca să meargă la un hotel? Vor să revină în țară, unde oricum au o casă, acceptă carantina, doar că pe moment nu au cum să plece din Italia, care este în întregime blocată.
(PH)