Guvernanţa economică europeană, adoptată în PE
Statele din zona euro vor fi amendate cu 0,2% din PIB în cazul prezentării de statistici frauduloase de date privind deficitele şi datoria, prevede pachetul de legi adoptat la Bruxelles.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 30 Septembrie 2011, 19:11
La Strasbourg s-a desfăşurat o nouă sesiune a Parlamentul European.
Potrivit unui pachet de şase legi privind guvernanţa economică, adoptat săptămâna aceasta de Parlamentul European, statele din zona euro vor fi amendate cu 0,2% din PIB în cazul prezentării de statistici frauduloase de date privind deficitele şi datoria.
Printr-o altă sancţiune, care în ochii unora atinge suveranitatea naţională, statele care nu vor respecta întocmai recomandările pentru corectarea dezechilibrelor macroconomice, vor fi amendate cu încă 0,1% din PIB, o amendă a cărei dobândă va creşte odată cu întârzierea aplicării măsurilor impuse.
Au existat voci care s-au plâns că această disciplină bugetară impusă de la Bruxelles încalcă suveranitatea statelor membre.
"Suntem interconectaţi, fie că ne place, fie că nu. Jocurile izolaţioniste ne fac rău tuturor. Suveranitatea nu este, în acest caz, cel mai bun mod de a te autoapăra", a explicat raportoarea Vicky Ford.
După reglementarea datoriilor suverane, tot săptămâna aceasta venit şi rândul băncilor să-şi plătească partea pentru criza economică.
Comisarul european pentru taxe, vamă, politică antifraudă şi audit, Algirdas Semeta, a prezentat la Strasbourg ceea ce mulţi analişti economici au catalogat drept una dintre cele mai îndrăzneţe decizii ale Uniunii Europene, impunerea unei taxe pe tranzacţiile financiare efectuate în spaţiul comunitar.
Afectat va fi sectorul financiar-bancar. Acţiunile şi titlurile de stat vor fi taxate la o rată de 0,1%, iar contractele derivate la o rată de 0,01%.