Grupul metalurgic Mechel a scos la vânzare uzinele din România
Grupul metalurgic rus deţine în România Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău şi filiala acesteia de la Oţelu Roşu dar şi Laminorul Brăila.
27 Septembrie 2012, 07:09
Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină profit, spune "Kommersant", 150 de milioane de dolari pentru combinatele de la Târgovişte, Câmpia Turzii, Brăila şi Buzău, vrea să-şi reducă datoriile pe care le are şi să finanţeze un proiect minier.
Decizia conducerii Mechel a fost luată sâmbătă, anunţată miercuri, dar era într-un fel previzibilă, poate nu în proporţiile în care a fost anunţată, întrucât se află la baza acesteia noua strategie a grupului, aprobată înca în luna mai.
Această strategie urmăreşte îmbunătăţirea indicatorilor financiari, în condiţiile în care datoria grupului faţă de băncile creditoare este de 9,4 miliarde de dolari şi creşterea valorii acţiunilor.
Mechel doreşte de asemenea să se concentreze, se afirmă în comunicatul oficial, pe extracţii şi activităţi metalurgice cu ciclu complet, cu accent pe laminatele lungi şi produse cu valoare adăugată superioară.
Lista întreprinderilor din afara Rusiei scoase la vânzare include şi cele patru active din România: Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău şi filiala acesteia de la Oţelu Roşu, Laminorul Brăila, dar vor fi vândute şi practic toate activele din UE şi CSI: Bulgaria, Ucraina, Kazahstan, Marea Britanie şi Lituania şi o companie de service, Mechel Service Global.
Însă cele mai multe fonduri Mechel intenţionează să obţină de pe urma vânzării a 25% din acţiunile filialei sale miniere, Mechel Mining, pe care experţii o consideră a fi unul din cele mai valoaroase dintre activele companiei.
Surse Mechel, citate de "Kommersant", afirmă că grupul a început deja negocieri cu potenţialii săi cumpărători fără să dezvăluie numele acestora, nici cât intenţionează să obţină şi cu precizarea însă că nu a fost fixat deocamdată un termen anume pentru vânzarea acestor active.
Datorii de 9,4 miliarde dolari
Mechel este unul dintre cele mai mari grupuri din Rusia în domeniul minier şi al metalurgiei, însă datoriile sale de 9,4 miliarde de dolari îl obligă să vândă activele din Europa în condiţiile scăderii dramatice a pieţei de minereuri şi de oţeluri şi ale obligaţiei de a achita chiar în acest an 2,7 miliarde de dolari.
În plus, Mechel doreşte să accelereze exploatarea unui foarte mare zăcământ de cărbune cocsificabil din Yakutia, din Siberia de Est, cel mai mare de fapt din Rusia, cu rezerve confirmate de până la 2,7 miliarde de tone, dar estimate la 30 de miliarde.
În ceea ce priveşte situaţia activelor din România, experţii ruşi consideră că, dacă principala dificultate va fi vânzarea uzinelor din Europa, care lucrează în pierdere, cea mai mare problemă va fi vânzarea chiar a activelor din România, care sunt considerate a fi cel mai puţin valoroase în conjunctura actuală a pieţei.
Cotidianul "Vedomosti" menţionează, la rândul său, că, după declanşarea crizei în zona euro, Uzinele Mechel din România şi-au întrerupt periodic activitatea, iar autorităţile de la Bucureşti au avertizat că vor căuta alţi investitori pentru aceste întreprinderi.
Un oficial Mechel, care, sub rezerva anonimatului, a dat câteva detalii pentru "Kommersant", spune că activitatea curentă a întreprinderilor scoase la vânzare, deci şi a celor din România, va depinde de rezultatele lor pe piaţă.
Dacă aceste rezultate vor fi negative, producţia va fi redusă pentru a minimiza pierderile financiare, iar la întreprinderile care vor avea rezultate pozitive Mechel va continua, a spus sursa respectivă, să lucreze, însă fără să intre în detalii.
Dar, după cum scrie "Vedomosti", Mechel se pare că este decis să vândă toate aceste active, chiar şi la preţuri simbolice, fie şi pentru a scăpa de datoriile lor, cifrate la 500 de milioane de dolari.
Dat fiind faptul că Mechel îşi reduce drastic activitatea, practic nu doar în spaţiul UE şi cel al CSI, ci şi în Rusia, urmând să se concentreze pe alte direcţii, pe alte activităţi, nu există nicio garanţie că aceste active ar putea fi mutate în Republica Moldova.
Se ştie că în Republica Moldova, mai precis în regiunea transnistreană, se găseşte un important combinat metalurgic, deţinut de unul din magnaţii ruşi, Alisher Usmanov, poate că acesta ar putea fi interesat în achiziţionarea unei părţi a activelor Mechel pe care grupul rus îl scoate la vânzare.