Grevă în Grecia în sprijinul Radio-Televiziunii publice
În Grecia, sindicatele mari din sectorul public, dar şi din cel privat al presei au anunţat că vor intra mâine într-o grevă generală de 24 de ore şi că vor picheta instituţia.
12 Iunie 2013, 19:59
În Grecia, sindicatele mari din sectorul public, dar şi din cel privat al presei au anunţat că vor intra mâine într-o grevă generală de 24 de ore şi că vor picheta sediul Radio-Televiziunii publice, după ce guvernul a decis să închidă temporar posturile pentru reorganizare.
În paralel cu discuţiile de la Atena, unde nu există consens politic referitor la această decizie, au apărut reacţii la situaţia creată de decizia executivului, inclusiv din partea Bruxelles-ului.
La Atena, cele două partide socialiste din coaliţia de guvernare par să se disocieze de poziţia conservatorilor, conduşi de premierul Antonis Samaras.
Iar liderul stângii radicale, din opoziţie, i-a cerut deja preşedintelui să nu semneze actul legislativ.
Emisia este suspendată pentru o perioadă nedeterminată.
Sinia Kossoula, directorul Departamentului de Relaţii Internationale al ERT, susţine că instituţia avea profit, în ciuda faptului că taxa pe care o plăteşte populaţia este printre cele mai mici de pe continent.
"Să închizi posturile publice într-o manieră atât de barbară şi de arogantă este o lovitură pentru democraţie, pluralism şi libertatea de exprimare, nu numai in Grecia, ci în întrega Europă. Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă aşa ceva. Din păcate, se întâmplă tocmai în Grecia, locul în care s-a născut democraţia. Noi, angajaţii, susţinem reconstrucţia posturilor, dar nu putem aproba închiderea lor" spune Sinia Kossoula.
Solidaritate internaţională
În sprijinul angajaţilor de la ERT a venit şi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, care critică dur decizia guvernului de la Atena.
"Astăzi, într-o ţară europeană asistăm la un act de violenţă şi la o involuţie în ce priveşte libertatea de exprimare. Jurnalismul, ca meserie, producţia culturală, involuţie cu care nu ne-am mai confruntat până acum" a declarat Jean-Paul Philippot, preşedintele EBU.
Motivul invocat de autorităţile elene este nevoia de a reduce cheltuielile celor două instituţii, care ar înregistra mari pierderi.
Decizia Guvernului elen este una independentă, fără vreo legătură cu eventuale presiuni ale creditorilor - spune vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn.
"Decizia autorităţilor elene trebuie văzută din perspectiva eforturilor majore pe care Grecia le face pentru a-şi moderniza economia. Comisia Europeană recunoaşte necondiţionat rolul posturilor publice în democraţia europeană. Grecia, ca toate celelalte state ale Uniunii, are nevoie de pluralism, de liberate a presei şi, în general, de o presă de calitate.
"În concluzie, salutăm angajamentul executivului de la Atena de a crea un actor media care îşi îndeplineşte rolul de serviciu public, în condiţii financiare sustenabile. Emisia canalelor ERT a fost oprită aseară, autorităţile au dat asigurări că serviciul public va fi redeschis însă sub o altă formă, cu un număr mai mic de salariaţi" a mai spus Olli Rehn.