Grevă de două zile la BBC
Sindicatul naţional al jurnaliştilor din BBC organizează timp de două zile o grevă. Aceştia sunt nemulţumiţi de noua schemă de pensionare, propusă de conducerea trustului.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 05 Noiembrie 2010, 19:49
Angajaţii BBC au organizat vineri pichete la aproape toate sediile corporaţiei din ţară.
Ei sunt nemulţumiţi de noua schemă de pensionare, propusă de conducerea trustului.
Conducerea BBC a găsit în sfârşit motivul pe care îl căuta de mai mulţi ani pentru a tăia fondul de pensii.
"Criza economică nu ne va determina să acceptăm reducerile propuse.
"Aceste drepturi au fost negociate şi trebuie să luptăm pentru ele" - a declarat unul dintre protestatari.
Greva organizată de Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor nu este susţinută şi de celelalte organizaţii din BBC.
Chiar şi aşa însă, programele de radio şi televiziune au fost serios afectate.
Unele emisiuni au fost scoase din grilă, iar altele au fost scurtate.
Conducerea BBC spune că greva e inutilă
Directorul general al BBC, Mark Thompson, le-a trimis un e-mail angajaţilor, în care le spune că greva de vineri şi sâmbătă este inutilă şi că publicul, care este mult mai afectat de măsurile de austeritate, nu va înţelege de ce plăteşte licenţa TV dacă nu poate primi în schimb programe de calitate.
Mark Thompson a adăugat că toată lumea trebuie să înţeleagă că traversăm o perioadă dificilă în care se impun măsuri dure.
"În acest moment, angajaţii BBC beneficiază de una din cele mai generoase scheme de pensionare din Marea Britanie", a declarat Mark Thompson.
Potrivit contractelor încheiate, corporaţia contribuie la fondul de pensii cu o sumă egală cu cea pe care angajatul a vărsat-o în acest fond, însă, din cauza deficitului care este estimat între 1,5-2 miliarde de lire sterline, conducerea trustului vrea să renunţe la aceste beneficii.
Urmează reduceri de personal
Tăierea fondului de pensii nu este însă singura problemă cu care se confruntă angajaţii BBC.
Recent, guvernul britanic a anunţat că taxele TV vor rămâne la acelaşi nivel în următorii şase ani şi că Serviciul Mondial va fi finanţat din 2015 de corporaţie, şi nu de ministerul de externe, ca până în prezent.
Într-o declaraţie făcută cu câteva luni în urmă, directorul general, Mark Thompson, anticipa această mutare şi spunea că ar putea urma concedieri masive la nivelul întregului trust.
"Decât să facem mai multe lucruri mai puţin reuşite, mai bine facem mai puţine, dar mai bune.
"Asta va însemna, cel mai probabil, reduceri de personal şi trebuie să vedem unde putem tăia fără să afectăm produsul", a mai spus Mark Thompson.
Deja mai multe radiouri au fost închise, în timp ce bugetul departamentului online a fost redus cu un sfert.
Liderul de sindicat, Jeremy Dear, crede că, în scurt timp, va veni rândul Serviciului Mondial să plătească tributul reducerilor bugetare.
"Angajaţii Serviciului Mondial nu au o perspectivă foarte îmbucurătoare. Nu numai că vor pierde subvenţiile de la stat, dar, odată ce vor intra sub umbrela BBC, vor fi supuşi planului de restructurare.
"E posibil ca până la un sfert dintre angajaţi să rămână fără un loc de muncă, iar unele serviciie teritoriale cu siguranţă se vor închide definitiv", a mai spus Jeremy Dear.
Mutarea Serviciului Mondial sub tutela BBC a fost primită cu surprindere de unii comentatori britanici, care susţin că ministerul de externe va pierde la capitolul imagine, într-un moment în care alte guverne încearcă să-şi sporească influenţa pe piaţa media.