Grecia, "sprijinită de toţi membrii UE"
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a declarat că reformele pe care Atena trebuie să le facă sunt cea mai bună cale pentru un viitor prosper în zona euro.
24 Mai 2012, 07:36
Grecia a fost subiectul central al reuniunii informale a Consiliului European de la Bruxelles, încheiat joi dimineaţă.
Concluzia, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Luminiţa Apostol, este că Atena se bucură de sprijinul tuturor, în pofida situaţiei extrem de grave.
Prin intermediul preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, liderii europeni au confirmat că doresc ca Grecia să rămână în zona euro dar că Atena trebuie să-şi respecte angajamentele.
Mesajul fusese transmis până acum doar de zona euro iar acum a primit sprijinul tuturor celor 27 de state ale Uniunii.
Preşedintele Consiliului European a mai spus că restul ţărilor sunt conştiente de eforturile făcute deja de cetăţenii greci, însă a reamintit că europenii şi Fondul Monetar Internaţional au fost până acum alături de Grecia.
Zona euro a dat dovadă de solidaritate iar din 2010 şi până acum a acordat Greciei împrumuturi în valoare de aproximativ 150 de miliarde de euro, a subliniat preşedintele Herman Van Rompuy şi a insistat că reformele pe care Atena trebuie să le facă sunt cea mai bună cale pentru un viitor prosper în zona euro.
El şi-a exprimat speranţa că această cale va fi şi alegerea viitorului guvern grec, ce va rezulta din alegerile de luna viitoare.
Franţa propune o altă modalitate de sprijinire a Greciei
Preşedintele francez, François Hollande, aflat la prima întâlnire cu colegii săi europeni de la preluarea funcţiei, a explicat o altă modalitate de a ajuta Grecia.
"Am spus în declaraţia asupra Greciei că vor fi mobilizate fondurile structurale europene pentru a susţine eforturile de creştere economică ale Greciei şi pentru a da încredere alegătorilor greci pentru ceea ce va urma după alegerile de la 17 iunie", a declarat preşedintele francez.
El a dezminţit că ar exista ceea ce a numit simulări ale situaţiei în care Grecia ar ieşi din zona euro.
Oficial, existenţa unor planuri de urgenţă pentru asemenea situaţii a fost dezminţită inclusiv de guvernul grec.
România, "pregătită pentru o eventială ieşire a Greciei din zona euro"
Preşedintele Traian Băsescu declară că România este pregatită să diminueze la maximum daunele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro, ne-a transmis corespondentul Radio România Actualităţi, Carmen Valică.
Traian Băsescu a precizat, în conferinţa de la finalul reuniunii informale a liderilor europeni că România este pregătită legislativ şi din punct de vedere al resurselor, dar acest lucru nu înseamnă că nu vor exista daune şi cheltuieli în care ar trebui să intervină statul român.
România cere pentru viitorul buget al Uniunii Europene majorarea fondurilor structurale destinate statelor nou intrate în Uniunea Europena.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat în conferinţa de la finalul discuţiei de la Bruxelles că o altă cerere este cea de prelungire până în 2016 a termenului de utilizare a fondurilor disponibile pentru perioada 2007 – 2013.
Solicitarea se bazează pe capacitatea redusă de atragere şi cheltuire a banilor europeni.
În acelaşi context, România solicită reguli mai flexibile care să permită transferul fondurilor de la un program la altul, de exemplu de la programele în care rata de cheltuire este extrem de redusă, de 2 – 4 procente, la programele care funcţioneaza mai bine.