Grecia şi Polonia vor un scut comun european de apărare aeriană
Premierii celor două ţări propun ca scutul să protejeze Europa de avioane, rachete şi drone inamice şi să fie finanţat de UE.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Mai 2024, 23:33
Grecia şi Polonia vor un scut comun european de apărare aeriană. Un asemenea scut ar putea fi catalizator pentru industria de apărare europeană.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou a transmis din Grecia: Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi omologul său polonez Donald Tusk au adresat o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită crearea unui scut comun de apărare aeriană a Europei, cu finanţare europeană, în condiţiile în care toate ţările întâmpină dificultăţi financiare. În scrisoarea lor, cei doi premieri propun ca scutul să protejeze Europa de avioane, rachete şi drone inamice, subliniind, totodată, că aprobarea unui astfel de proiect la nivel european ar transmite un mesaj clar, în toate direcţiile, despre hotărârea Uniunii Europene de a se apăra. Europa va fi sigură atâta timp cât cerul de deasupra ei va fi sigur, au subliniat cei doi premieri, în scrisoarea adresată doamnei von der Leyen.
Grecia şi Polonia sunt împreună cu Statele Unite, membre NATO, care au cheltuit cel mai mult, respectiv peste 2% din Produsul Intern Brut în 2023, pentru apărarea lor militară. Potrivit agenţiei Bloomberg, cei doi lideri argumentează că construirea unui scut comun ar acţiona ca un catalizator în favoarea modernizării şi întăririi industriei europene de apărare, lansând, în acelaşi timp, un grad mai mare de cooperare în acest domeniu. Grecia sprijină şi alte iniţiative comune de apărare, cum ar fi o posibilă misiune de obligaţiuni europene pentru cheltuielile de apărare sau înfiinţarea unui fond comunitar pentru finanţarea achiziţiilor de arme. Discuţia în speţă cu Donald Tusk a avut loc în aprilie anul trecut, la Varşovia, când Kyriakos Mitsotakis a făcut referire la nevoia unui scut de apărare antiaerian, asemănându-l cu sistemul antirachetă şi antiaerian israelian Iron Dome, pe care îl foloseşte Israelul.
Ursula von der Leyen a făcut, ieri, referire la această cerere a Atenei şi a Varşovei, cu ocazia dezbaterii de la Bruxelles între principalii candidaţi la şefia viitoarei Comisii Europene, post vizat de altfel, din nou, de politiciana germană. Preşedintele Comisiei Europene a cerut ca viitoare comisie, care îşi va prelua atribuţiile după alegerile europene din luna iunie, să lanseze proiecte în comun, în acelaşi domeniu, de exemplu, după cum a spus, sub forma unui scut antiaerian pentru toţi, având în vedere slăbiciunea apărării antiaeriene în Uniunea Europeană, care a fost pusă recent în evidenţă, de eşecul celor mai multe dintre statele europene de a răspunde la cererea Ucrainei, care solicită sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, pentru a face faţă nevoilor crescânde de a contracara atacurile ruseşti.