Grecia aşteaptă concluziile delegaţiei FMI
Delegaţia FMI va prezenta bilanţul verificărilor efectuate în Grecia în ultimele două săptămâni. În funcţie de concluzii, Fondul ar putea acorda o nouă tranşă, în valoare de nouă miliarde de euro.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 03 August 2010, 19:33
La Atena sunt aşteptate concluziile delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, care a analizat timp de mai multe zile modul în care Grecia îşi duce la îndeplinire planul de redresare financiară şi dacă îşi repectă angajamentele pentru a-i fi acordată o nouă tranşă din împrumut.
Tranşa de nouă miliarde de euro ar trebui să fie livrată Greciei în septembrie şi ar reprezenta un sprijin pentru ieşirea din criza economică.
Preşedintele grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, din care face parte şi Grecia, s-a declarat foarte mulţumit de felul în care au acţionat până acum autorităţile de la Atena.
Pentru populaţie însă sacrificiile sunt foarte mari, pentru că măsurile de austeritate luate de guvern sunt extrem de dure.
Acesta este şi motivul nenumăratelor proteste, greve şi chiar ameninţări teroriste cu care se confruntă guvernul elen.
Marţi după-amiază, ministrul finanţelor, Giorgos Papaconstantinou, a participat la ultima întrevedere cu şefii misiunii internaţionale înaintea anunţării bilanţului verificărilor efectuate în ultimele două săptămâni.
Examinările s-au axat asupra randamentului măsurilor de austeritate implementate de Cabinetul de la Atena şi a situaţiei economiei greceşti.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Monica Chihaia, se apreciază că oficialii vor sublinia progresele înregistrate şi vor face evaluări pozitive.
În consecinţă, acordarea împrumutului poate fi considerată ca fiind asigurată. Surse neoficiale susţin că au fost făcute totuşi o serie de recomandări.
Reprezentanţii FMI au solicitat liberalizarea pieţei de energie, 40% din unităţile centralei publice de electricitate urmând să fie vândute.
Auditorii s-au arătat deosebit de preocupaţi de administraţia publică, autorităţi locale şi spitale şi, în continuare, de asigurările sociale.
Reprezentanţii misiunii au solicitat accelerarea procesului de fuziune a instituţiilor publice, în special a celor deficitare şi intensificarea reformei administrativ-teritoriale.
O atenţie deosebită a fost acordată inflaţiei şi consolidării concurenţei pe piaţă.
Pe segmentul venituri au fost constatate unele întârzieri, în ciuda măsurilor luate de guvern, creşterea TVA-ului şi intensificarea controalelor fiscale.