Germania vrea să înăsprească legea de protecție împotriva infecțiilor
Berlinul are în vedere înăsprirea legii de protecție împotriva infecțiilor și o va face în procedură de urgență - mișcare în care unii analiști văd sfârșitul federalismului.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 12 Aprilie 2021, 04:54
În Germania, conferința lunară de luni, 12 aprilie, a cancelarului Angela Merkel cu șefii landurilor federale consacrată măsurilor de combatere a pandemiei a fost anulată. În schimb, guvernul de la Berlin are în vedere înăsprirea legii de protecție împotriva infecțiilor, și o va face în procedură de urgență - mișcare în care unii analiști văd sfârșitul federalismului.
Guvernul condus de Angela Merkel are în vedere modificarea legii de protecție împotriva infecțiilor, cu scopul de a uniformiza regulile aplicate în regiunile în care există un număr mare de contagiuni.
Acest pas, pe care cabinetul de la Berlin îl va aproba cel mai probabil în cadrul ședinței sale de marți și care este dorit cu ardoare de cancelarul Angela Merkel, va spori suplimentar puterile guvernului central, nemulțumit de varietatea prea mare de reguli și de acțiunile pe cont propriu ale celor 16 landuri federale în actuala criză.
După consultări cu landurile și cu Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german, executivul Angelei Merkel va lansa un proiect de lege care prevede aplicarea de măsuri speciale în regiunile în care incidența depășește 100 de infecții la 100.000 de locuitori în decurs de şapte zile.
Este vorba despre o aşa-numită "frână de urgență", cu aplicabilitate la nivel național. În cazul unei incidenţe sub 100, landurile își vor menține competențele, aplicând măsurile convenite de șefii regiunilor cu Angela Merkel în cadrul conferinței lor lunare - principalul for de decizie în materie de măsuri antipandemice.
Într-o variantă a noului proiect de lege, care circulă de câteva zile în presa germană, guvernul prevede măsuri precum interdicția de ieșire din case a populației în intervalul orar 21-5 inclusiv pentru jogging sau plimbări, închiderea tuturor magazinelor așa-zis neesențiale, obligarea companiilor de a-și testa angajații de două ori pe săptămână, precum și închiderea școlilor, la o incidență de peste 200.
Potrivit cotidianului "Bild", care a consultat documentul, noua lege împuternicește guvernul de la Berlin să impună interdicții după bunul plac, fără consultarea parlamentului. De asemenea, cetățenii nu voi mai putea contesta restricționarea libertăților decât la cele mai înalte instanțe federale.
Partidul Liberal, condus de Christian Lindner, a respins categoric legea, arătând că incidența infecțiilor la șapte zile este "un prag determinat politic și nejustificat epidemiologic". În ceea ce privește ținerea oamenilor în case la o incidență de 100, Lindner afirmă că măsura este "disproporționată și o intervenție fără temei epidemiologic împotriva libertății cetățenilor".