Germania: UCD nu vrea eliminarea motoarelor cu combustie internă
Președinta Comisiei Europene a declarat că mizează în continuare pe deschiderea tehnologică și pe pragmatism.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 12 Iunie 2024, 13:49
Uniunea Creştin Democrată din Germania, câştigătoare a alegerilor pentru Parlamentul European, a anunţat că va face presiuni pentru a împiedica eliminarea motoarelor cu combustie internă din UE începând cu 2035.
Demersul conservatorilor germani a stârnit o reacţie de dezaprobare profundă din partea activiştilor de mediu.
Uniunea Creștin-Democrată a cerut în mod repetat în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene abandonarea planurilor de renunțare la motoarele cu combustie începând cu 2035. Potrivit deciziei luate de statele membre și de Parlamentul European, începând din acel an mașinile noi nu vor mai avea voie să emită dioxid de carbon produs în timpul arderii benzinei și a motorinei.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că mizează în continuare pe deschiderea tehnologică și pe pragmatism.
Ea a lăsat astfel să se înțeleagă că ar putea exista în curând o propunere concretă privind modul în care poate fi evitat sfârșitul motoarelor pe benzină și pe motorină. Aceasta este și condiția prealabilă pusă de liberal-democrați pentru sprijinirea doamnei von der Leyen, politiciană creștin-democrată, care dorește un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.
Deputatul Thomas Bareiss, purtător de cuvânt al grupului parlamentar conservator din Bundestag, deplânge lipsa de acțiune a ministrului federal al transporturilor, Volker Wissing.
"Germania - spune Bareiss - poate face mai mult decât să se mulțumească cu mașini electrice". Conservatorii germani sunt în favoarea utilizării tuturor opțiunilor tehnice și de reglementare disponibile pentru motoarele cu combustibili alternativi care nu afectează clima - a declarat el, indicând, între altele, electromobilitatea, hidrogenul, biocombustibilii pe bază de deșeuri și biocombustibilii certificați ca fiind sustenabili din biomasă cultivată.