Germania şi Franţa, "dispuse să ajute Grecia"
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că este dispusă împreună cu preşedintele francez, François Hollande, să ia în consideraţie măsuri suplimentare de creştere economică pentru a ajuta Grecia.
Articol de Ionuţ Dragu, 16 Mai 2012, 08:09
Germania şi Franţa sunt dispuse "să studieze posibilitatea unor măsuri suplimentare pentru creşterea economică a Greciei", în cazul în care Atena va solicita acest lucru, a declarat şefa cabinetului de la Berlin în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu Hollande în capitala germană, potrivit AFP.
"Vrem ca Grecia să rămână în zona euro", a precizat cancelarul german.
"Doresc, la fel ca doamna Merkel, că Grecia să rămână în zona euro", a insistat liderul de la Paris.
Cu toate acestea, Angela Merkel se opune noului şef al statului francez în ce priveşte mijloacele de relansare a creşterii în Europa.
În timp ce François Hollande doreşte o renegociere a tratatului european de disciplină bugetară, cancelarul german respinge cu fermitate ideea relansării economice pe baza împrumuturilor.
În cursul conferinţei de presă însă, Angela Merkel a menţionat că are puncte de vedere în comun cu François Hollande referitoare la creşterea economică.
Cancelarul german a adăugat că mass-media vorbesc despre "divergenţe mult mai importante decât sunt în realitate" între ea şi oaspetele său.
Liderul francez s-a pronunţat pentru o relaţie "echilibrată şi respectuoasă" şi a subliniat că "va pune totul pe masă" în săptămânile ce vor urma.
"Sunt pregătit să pun totul pe masă cu prilejul Consiliului European /de la 23 mai/, inclusiv problema eurobondurilor", a mai afirmat François Hollande, aflat la Berlin în prima sa vizită în străinătate după preluarea mandatului de preşedinte al Franţei.
La rândul său, Angela Merkel a ţinut să sublinieze că problema creşterii economice reprezintă un "concept general" ce poate recurge la diferite tipuri de măsuri şi a admis existenţa unor "semne de divergenţă" între cele două poziţii oficiale în acest sens.