Germania se opune formării unui depozit comun de garantare
După ce CE a venit cu o propunere legislativă menită să ducă la formarea unui depozit comun de garantare a băncilor europene, mai mulţi lideri germani şi-au arătat dezacordul faţă de această idee.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 06 Iunie 2012, 19:04
Măsurile imediate, promise de Uniunea Europeană pentru a stabiliza zona euro şi a atenua criza care afectează economia globală, ar putea să mai întârzie.
Germania nu agrează adoptarea imediată a paşilor necesari pentru crearea unei mult-comentate uniuni bancare, deşi, în principiu, nu se opune unui instrument de supraveghere centralizată a sistemului bancar.
Comisia Europeană încearcă, de aproape trei ani, să reorganizeze funcţionarea băncilor europene şi, în principiu, toate statele membre sunt de acord că acest demers trebuie urmat.
Când se ajunge, însă, la detalii, consensul este mai greu de obţinut.
Numeroşi responsabili germani au anunţat că nu sunt de acord cu înfiinţarea unui depozit comun de garantare, propunere prezentată miercuri, la Bruxelles.
Liderul din Renania de Nord-Westfalia al liberalilor germani, Christian Lindner, crede că propunerea este doar o altă variantă, mai creativă, de sifonare a solvabiliţăţi germane.
Aceasta nu ar rezolva problemele structurale cu care se confruntă uniunea monetară.
"Fiecare stat trebuie să răspundă pentru băncile sale", a mai spus Christian Lindner.
Nici şeful grupului parlamentar liberal, Rainer Brüderle, nu sprijină ideea uniunii bancare.
Aducerea, de către Bruxelles, în discuţie, a unor concepte noi de salvare a sectorului bancar european lasă impresia că autorităţile nu ar avea încredere în actualele mecanisme anticriză, a declarat fostul ministru federal al economiei.
Rainer Brüderle a arătat că Fondul European de Salvare permite, în prezent, fiecărei ţări europene să-şi stabilizeze pietele financiare la nevoie.
Liderii germani se opun emiterii de euro obligaţiuni
Liberalii germani au reitarat, de asemenea, că se opun emiterii de euro obligaţiuni.
Nici sectorul bancar privat al Germaniei nu este de acord cu noile iniţiative ale Comisiei Europene, privite cu scepticism şi de Autoritatea de Supraveghere a Sistemului Financiar German, BaFin.
De asemenea, conservatorii cancelarului Angela Merkel nu sunt încântaţi de uniunea bancară.
Deputatul Michael Fuchs consideră că o astfel de uniune ar fi fundamentată pe socialism şi că nu se poate impune contribuabililor germani garantarea depozitelor altor europeni.
Totuşi, propunerile au găsit ascultare tocmai de şefa executivului de la Berlin.
Cancelarul german Angela Merkel a sugerat că ar fi de acord cu planul pe termen mediu de supraveghere comună a activităţii marilor bănci din blocul comunitar.
În acest mod, ar putea fi identificate din timp riscurile şi nevoile de capital ale marilor instituţii financiare din Europa, a explicat cancelarul german.
Comisia Europeană a lansat o propunere legislativă cu ajutorul căreia să se prevină şi să se acţioneze mai uşor şi concertat în situaţii de criză bancară.
Autorităţile de la Bruxelles încearcă, astfel, să încetinească, sau chiar să oprească ritmul în care statele membre au fost nevoite să redirecţioneze din fondurile publice mii de miliarde de euro, în ultimii ani, pentru a sprijini sectorul bancar.
În mod concret, sectorul financiar ar urma să contribuie la constituirea unor fonduri care pot fi accesate în caz de criză.
O parte a pierderilor ar fi suportate de acţionari şi creditori.
Propunerea introduce un sistem în etape - de la prevenire şi pregătirea unor planuri concrete de acţiune în caz de criză, până la aşa-numitul "moment al rezoluţiei", descris de Comisie drept restructurarea unei instituţii bancare, astfel încât operaţiunile de bază să poată continua, stabilitatea financiară să nu fie afectată şi măcar o parte, dacă nu întreaga instituţie, să fie salvată.