Germania reporneşte reactoare nucleare din cauza frigului
Pentru a face faţă valului de frig Germania a decis suplimentarea producţiei de energie prin folosirea unor reactoare nucleare scoase din reţea dar conservate pentru producţia de urgenţă.
Articol de Bogdan Mihai, 09 Februarie 2012, 09:23
Germania a recurs marţi pentru prima oară la reactoare deja scoase din reţea, dar conservate cu titlu de rezervă pentru producţia de urgenţă, pentru a face faţă valului de frig, scrie cotidianul economic Handelsblatt, în ediţia de joi.
Patru companii care administrează reţele electrice au decis să facă apel la centralele nucleare din "rezerva rece" înfiinţată de agenţia federală de resort.
Măsura este una preventivă, au anunţat companiile Tennet, 50 Hertz, Amprion şi EnBW.
Germania, care a decis în primăvara trecută să renunţe la energia nucleară în 2022, a solicitat o primă rezervă de producţie de urgenţă instituită de Austria în decembrie, însă aceasta este prima dată când este obligată să apeleze la rezerve proprii.
Cinci din cele opt reactoare germane oprite din vară în cadrul programului de renunţare la energia nucleară sunt situate în sud-vestul Germaniei, unde situaţia este în mod special tensionată, din cauza prezenţei unor mari consumatori, notează Handelsblatt.
Ministrul mediului din Germania, Norbert Rottgen, afirma în 2011 că marea majoritate a reactoarelor germane vechi vor fi scoase din funcţiune până la sfârşitul lui 2021, iar ultimele trei, cele mai recente, vor funcţiona până la sfârşitul lui 2022.
Reprezentanţi din domeniul nuclear au avertizat că o închidere timpurie a reactoarelor ar putea avea consecinţe devastatoare asupra industriei ţării.
Înaintea moratoriului din martie 2011 în ceea ce priveşte centralele nucleare vechi, Germania se baza pe energia nucleară pentru 23% din întreaga sa capacitate energetică.