Germania, împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen
Germania susţine că Bulgaria nu evoluează cum şi-ar dori partenerii europeni,iar în România,scena politică a luat-o într-o direcţie îngrijorătoare,aspecte relevante pentru aderare.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 08 August 2012, 18:37
Germania, prin vocea ministrului de interne, îşi exprimă din nou rezerve faţă de aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen.
O zonă Schengen fără România şi Bulgaria, aceasta este poziţia ministrului german de interne, Hans Peter Friedrich, care s-a pronunţat din nou pe această temă într-un interviu pentru ziarul Hamburger Abenblat.
El a admis că cele două ţări îndeplinesc condiţiile tehnice de aderare şi că au făcut progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Totuşi, spune Hans Peter Friedrich, Bulgaria nu evoluează cum şi-ar dori partenerii europeni, în timp ce în România, scena politică a luat-o într-o direcţie îngrijorătoare.
Ministrul german crede că aceste aspecte sunt relevante pentru admiterea în Spaţiul de liberă circulaţie europeană, unde arhitectura internă a statului de drept este foarte importantă.
Hans Peter Friedrich a declarat că deschiderea graniţelor aeriene şi maritime pentru Bucureşti şi Sofia ar putea fi amânată pentru anul viitor, în timp ce deschiderea graniţelor terestre nu se va produce încă mult timp de acum înainte.
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor dezbate luna viitoare un proiect franco-german care prevede primirea Bulgariei şi României în Schengen în două etape, mai întâi prin renunţarea la controale în aeroporturi şi porturile navale, în a doua fază şi la frontierele terestre.
Mai nou, probleme cu primirea celor două ţări în Schengen au şi unele land-uri germane.
Regiunea Hamburg este unul dintre ele, după ce numărul imigranţilor români şi bulgari s-a triplat în 2011 faţă de 2007.
Şeful Departamentului Schengen din ministerul român de Interne, Marian Tutilescu a recunoscut într-o declaraţie pentru RFI că şansele ţării noastre la o aderare apropiată la Schengen au scăzut.
El a precizat că Bucureştiul nu a primit încă un punct de vedere oficial şi că obiectivul rămâne aderarea în două trepte la Spaţiul Schenge.
Marian Tutilescu a mai spus că în Olanda au loc alegeri chiar în preajma Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne, programat pe 19 septembrie, ceea ce ar putea conduce la amânarea termenului de aderare.