Germania: Certificatul verde devine obligatoriu, inclusiv la locul de muncă
În Germania a intrat în vigoare, la nivel național, obligativitatea prezentării certificatului verde, inclusiv la locul de muncă.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 24 Noiembrie 2021, 20:56
În Germania a intrat astăzi în vigoare la nivel național obligativitatea prezentării certificatului verde, inclusiv la locul de muncă.
În conformitate cu așa numita regulă 3G, persoanele vaccinate și recuperate trebuie să își precizeze statutul la locul de muncă prin intermediul certificatului galben de vaccinare ori a certificatului de vaccinare digital, salvat în aplicații mobile sau făcând dovada recuperării prin prezentarea unui test PCR negativ, nu mai vechi de șase luni.
Multe companii încă lucrează la punerea în aplicare a noii reguli, în vreme ce altele se bazează pe soluții provizorii, după cum transmite corespondentul nostru la Bonn, Vlad Drăghicescu.
Persoanele nevaccinate care nu pot lucra de acasă trebuie să prezinte un test rapid negativ în fiecare zi sau un test PCR vechi de cel mult 48 de ore.
Angajatorii trebuie să verifice zilnic regula 3G, conform legii, şi de asemenea să o documenteze. A intrat în vigoare și obligativitatea muncii la domiciliu.
În cazul în care nu există motive operaționale contrare, angajatorul trebuie să înlesnească munca în regim 'home office'.
Există mai multe metode prin care firmele germane aplică regula 3G. La compania Siemens, de pildă, modalitatea de punere în aplicare a certificatului verde revine fiecărei filiale în parte.
De pildă, la Nurenberg, în Bavaria, toate legitimațiile angajaților au fost inițial blocate, aceștia neputând deschide ușile rotative automate. Intrarea în sediu s-a făcut pe la o poartă supravegheată, unde sunt controlate documentele 3G.
Celor care au prezentat un certificat de vaccinare sau de recuperare li s-a deblocat din nou legitimația de angajat pentru deschiderea ușilor automate.
Oricine vrea să intre în incintă cu un test actual trece însă zilnic pe la porțile supravegheate. Compania din industria chimică BASF a ales o soluție provizorie.
În primă fază, până la începutul lunii decembrie, personalul de securitate va verifica aleatoriu legitimațiile lucrătorilor la porțile fabricii. În plus, managerii vor efectua controale la fața locului, a explicat o purtătoare de cuvânt.
Într-o a doua fază, BASF vizează trecerea la un proces digital, dovada statutului 3G și, prin urmare, accesul în companie fiind reglementat prin cardul de angajat.
(RS)