George Bush şi-a publicat autobiografia
În cartea sa autobiografică, fostul preşedinte George W. Bush spune că a luat în considerare, la cererea Israelului, o lovitură militară împotriva unei facilităţi nucleare siriene dar că în cele din urmă a optat împotriva ei.
10 Noiembrie 2010, 18:22
În contextul în care unii vorbesc despre potenţialul deschiderii a două noi fronturi de război, în Iran şi împotriva organizaţiei al-Qaeda din Yemen, apariţia marţii în librării a volumului de memorii ale fostului preşedinte George W. Bush, "Decision Points", a trecut prea puţin observată în America.
În Dallas, Texas, unde George Bush şi-a lansat memoriile, volumul a cules laude pentru candoarea lui, spre deosebire de asprele critici venite de peste ocean.
Fostul preşedinte îşi apără în memorii cele mai controversate decizii ale sale.
Tehnica interogării celor suspectaţi de terorism prin simularea înecului este privită în memorii ca element cheie al prevenirii repetării unui atac împotriva SUA ca cel de la 11 septembrie 2001.
Pe de altă parte, chiar dacă fostul preşedinte Bush declară ca încă se simte "bolnav" în urma faptului că în Irak nu au fost găsite arme de distrugere în masă, a căror clamată existenţă a stat la baza lansării războiului "el reafirmă ceea ce a spus pe parcursul preşedinţiei sale: "lumea este mai bună fără Saddam Hussein.”
Istoricii spun că volumul de memorii "Decision Points" ar fi putut avea un şi mai redus profil publicitar dacă situaţia nu ar fi devenit atît de nefastă pentru democraţi în alegerile de la 2 noiembrie.
De la al doilea război mondial încoace preşedinţii americani şi-au publicat memoriile la doi sau trei ani după ce au părăsit Casa Albă .
Asemenea memorii sunt în mod tipic atacate de critici ca fiind de regulă superficiale şi defensive.
Chiar dacă prea puţin recenzat, nici volumul lui George W. Bush nu a scăpat de critici.
The New York Times scrie că memoriilor lui George Bush "le lipsesc precizia emoţională şi forţa evocării faţă de cele ale soţiei sale, Laura, în volumul "Spoken From the Heart" – Vobind din inimă ".
Cel mai informal volum de memorii
Cert este, însă, că volumul se poate autorecomanda drept cel mai informal volum de memorii.
Câte volume de acest gen, se întreabă criticii de carte, încep cu un fel de confesiune evanghelică ca aceasta: "puteam continua să mă apropii de cel Atotputernic sau alcoolul devenea Dumnezeul meu ?"
În volumul lansat marţi, fostul preşedinte George W.Bush spune că a luat în considerare, la cererea Israelului, o lovitură militară împotriva unei facilităţi nucleare siriene dar că în cele din urmă a optat împotriva ei.
George Bush recunoaşte că reacţia la uraganul Katrina ar fi putut fi mai rapidă, ca şi faptul că nu a văzut venind criza financiară.
Analiştii spun că fostul preşedinte Bush poate spera că volumul său de memorii îi va ajuta la definirea preşedinţiei sale, dar că prea puţini americani care îl cumpără îl vor şi citi.
Pentru că, cele mai oneste volume despre preşedinţi le scriu ziariştii sau consilierii prezidenţiali.
În cazul Bush, cele patru volume ale lui Bob Woodward, începînd cu cel favorit, "Bush at War" au ce doresc americanii: carnea şi savoarea vieţii.
Între timp, după investigaţii extenuante de trei ani de zile, procurorul federal John Durham a decis că nu va intenta proces împotriva ofiţerilor CIA care au distrus înregistrările video ale tacticilor dure de interogare a celor suspectaţi de terorism, limitând, astfel, consecinţele legale ale uneia dintre cele mai controversate şi grele moşteniri ale administraţiei Bush.