Gazprom îşi majorează investiţiile
Consiliul director de la grupul rus de stat Gazprom a aprobat marţi majorarea programului de investiţii pentru 2011 cu 36% până la 39,4 miliarde de dolari.
Articol de Sorin Solomon, 27 Septembrie 2011, 16:38
Consiliul director de la grupul rus de stat Gazprom a aprobat marţi majorarea programului de investiţii pentru 2011 cu 36% până la 1.277 miliarde ruble, aproximativ 39,4 miliarde de dolari, informează Reuters.
Compania a informat că investiţiile sale totale în acest an vor fi cu 460,1 miliarde de ruble mai mari comparativ cu planul anterior, aprobat în luna noiembrie 2010.
Potrivit Gazprom, ajustarea programului de investiţii a fost determinată de nevoia de a creşte investiţiile într-o serie de proiecte cheie în domeniul producţiei, transportului şi stocării subterane a gazelor naturale.
"O atenţie specială va fi acordată creării de noi centre de gaze în Yamal, Estul Siberiei şi Extremul Orient" a informat compania într-un comunicat.
Din investiţiile totale, aproximativ 1.150 miliarde ruble vor fi utilizate pentru cheltuieli de capital.
De asemenea, Gazprom a informat că şi-a majorat şi planul de împrumuturi externe pentru acest an cu 60 de miliarde de ruble până la 150 miliarde de ruble, în ideea de finanţa programul de investiţii curente şi a refinanţa creditele existente.
Grupul rus mizează în acest an pe o creştere a vânzărilor sale în Europa până la 155 miliarde metri cubi în 2011 de la 138,6 miliarde metri cubi în 2010.
Crearea unui consorţiu de administrare al gazoductelor din Ucraina " nu este o prioritate"
Gazprom nu consideră o prioritate propunerea Kievului de creare a unui consorţiu tripartit între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, care să gestioneze sistemul ucrainean de gazoducte, a declarat marţi directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, citat de AFP.
"Această idee nu figurează printre priorităţile Gazprom", a declarat Miller, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Anterior, agenţia oficială de presă ucraineană Ukrinform şi primul ministru ucrainean Mykola Azarova au anunţat că partea rusă ar fi acceptat crearea acestui consorţiu. Acesta afirmase şi că partea rusă a acceptat reducerea preţului gazelor furnizate Ucrainei.
Un înalt responsabil ucrainean a declarat pentru AFP la jumătatea lunii septembrie că Kievul va propune Moscovei să preia parţial controlul asupra sistemului său de conducte pentru transportul gazelor naturale în cadrul unui consorţiu tripartit care să includă şi Uniunea Europeană, cu scopul de a obţine o reducerea a preţului gazelor achiziţionate din Rusia.
Aceste probleme s-au aflat pe agenda discuţiilor care au avut loc sâmbătă la Moscova între preşedintele ucrainean Victor Ianukovici, omologul său rus, Dmitri Medvedev şi primul ministru rus, Vladimir Putin. Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate, Ucraina încercând să obţină o reducerea a preţului gazelor naturale ruseşti.