Furtuna Xynthia provoacă pagube în Franţa
UPDATE: Furtuna, care traversează Europa începând de sâmbătă, a provocat decesul a 45 de persoane.
Articol de Bogdan Mihai, 28 Februarie 2010, 17:31
Furtuna Xynthia, care a traversat Portugalia, apoi Spania şi a ajuns în Franţa, a provocat moartea a 45 de persoane în Europa, precum şi inundaţii şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică.
În Franţa s-au înregistrat 40 victime şi zeci de răniţi, potrivit autorităţilor regionale din centrul şi vestul ţării.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut guvernului "să acţioneze fără să aştepte pentru ca măsurile de solidaritate naţională să poată interveni în cel mai scurt timp în favoarea populaţiei şi a colectivităţilor sinistrate", potrivit unui comunicat.
Duminică dimineaţa, alerta roşie a fost ridicată, dar vântul sufla în continuare cu putere în partea de nord a Franţei.
În regiunile din vestul şi centrul ţării, cele mai afectate, un milion de locuinţe au rămas fără curent electric, a declarat un purtător de cuvânt al ERDF, filiala de distribuţie a companiei franceze de electricitate.
Duminică dimineaţă, compania Air France a anunţat anularea a 70 de zboruri din cele aproximativ 700 cu plecare sau sosire pe aeroportul parizian Roissy.
Compania aeriană le recomandă pasagerilor să verifice pe site-ul său de Internet dacă zborurile lor mai sunt valabile, înainte de a merge la aeroport.
Şi compania franceză de căi ferate SNCF a anulat zece trenuri între Paris şi sud-vestul ţării şi, respectiv, Spania.
Furtuna Xynthia, care s-a format în Atlantic a traversat sâmbătă litoralul portughez cu o intensitate mai scăzută decât se prevăzuse iniţial.
Duminică, două mari oraşe din nordul Portugaliei, Porto şi Vila Nova de Gaia, erau în alertă maximă din cauza unei viituri aşteptate pe fluviul Duoro, care separă cele două localităţi, potrivit serviciilor de intervenţie.
În Spania, furtuna Xynthia a provocat moartea a trei persoane potrivit autorităţilor regionale.
În cursul după-amiezii, ploi abundente afectau deja Belgia, însoţite de rafale de vânt cu viteze de peste 110 kilometri pe oră.
Ca măsură de precauţie toate parcurile şi grădinile din Bruxelles au fost închise, în timp ce la Charleroi, în sudul ţării, serviciile de intervenţie primeau din ce în ce mai multe apeluri care semnalau căderi de copaci şi linii electrice avariate.