Franța: Un nou protocol sanitar pentru a ține școlile deschise
Premierul a declarat că înţelege problemele pe care le întâmpină părinţii, obligaţi să-şi testeze permanent copiii, de aceea s-a impus simplificarea protocolului.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Ianuarie 2022, 09:11
Bilanțurile raportate de țări privind evoluția pandemiei indică cifre record.
Franța a înregistrat un record zilnic de aproape 370 de mii de cazuri noi. Autoritățile de la Paris au elaborat un nou protocol sanitar pentru a ține școlile deschise, la numai o săptămână de la revenirea copiilor în clase.
Sindicatele din educație, cărora li s-au alăturat cadrele medicale din cabinetele școlare și universitare, au declarat grevă pentru mâine, invocând faptul că măsurile Guvernului nu fac decât să dezorganizeaze activitatea școlară.
Este pentru a treia oară din septembrie, de la începerea noului an şcolar, când regulile se schimbă, fiind de natură să bulverseze pe toată lumea.
Şeful guvernului a declarat că înţelege problemele pe care le întâmpină părinţii, obligaţi să-şi testeze permanent copiii ca să poată merge la şcoală, de aceea s-a impus simplificarea protocolului sanitar.
Jean Castex: Obiectivul nostru este să lăsăm şcolile deschise pentru că este în interesul copiilor. Astăzi, 10.453 de clase sunt închise. Este mult, chiar dacă reprezintă doar 2% din total. Dacă, aşa cum am auzit că se doreşte, am închide o clasă de la primul caz pozitiv, în condiţiile răspândirii Omicron, în câteva zile, toate şcolile din Franţa s-ar închide. În cazul Omicron, strategia noastră este: nu închidem nici ţara şi nu închidem nici şcolile. Astfel, când un caz pozitiv este depistat într-o clasă, cursurile nu vor fi imediat suspendate, ci toţi ceilalţi elevi trebuie să facă şi ei teste.
Profesorii au calificat aceste decizii drept improvizaţii. Declarându-se abandonat, corpul cadrelor didactice din Franţa îi cere guvernului să nu îi oblige pe dascăli să ţină ore cu elevi infectaţi prezenţi în clasă şi să se procedeze la închiderea claselor de la primul caz pozitiv apărut. Ei cer măşti FFP2, mult mai protectoare, pentru întregul corp didactic, şi înlocuirea cu suplinitori a profesorilor bolnavi, care, potrivit estimărilor, reprezintă în prezent 15% din total.#HUN/cpodea/gpodea