Franţa "trebuie să pună capăt expulzărilor forţate"
Preşedintele Amnesty International Franţa, Genevieve Garrigos, spune că în Europa nu trebuie să existe cetăţeni "de mâna a doua".
Articol de Roxana Vasile, Paris, 29 Noiembrie 2012, 16:20
Autorităţile franceze trebuie să pună imediat capăt expulzărilor forţate care afectează în fiecare an mii de imigranţi romi cere Amnesty International într-un raport dat publicităţii joi.
Parisul a folosit de-a lungul timpului mai multe variante pentru a rezolva problema numărului mare de romi care trăiesc în tabere la marginea oraşelor de la intervenţii în forţă până la sume de bani care să le sprijine relocare în ţările de orgine.
Din cei aproximativ 15 mii de romi aflaţi în Franţa, în majoritate provenind din România, cei mai mulţi trăiesc în regiunea pariziană.
Deşi actualul guvern socialist francez a luat măsuri încurajatoare pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, iar discursul politic s-a ameliorat faţă de trecut, totuşi practica expulzărilor forţate rămâne alarmant spune Amnesty International.
Veronique Vanhercke este directoarea unei şcoli la nord de Paris unde sunt şcolarizaţi 30 de copii romi.
"Mi s-a întâmplat ca la şcoală copii expulzaţi să mă întrebe ce am făcut rău? Voi sunteţi mici nu aţi făcut nimic rău. Nu e vina voastră. "Dar a cui e? Nu ştiu ce răspuns să le dau", a spus Veronique Vanhercke. Trebuie să încetăm să spunem că astfel de opinii sunt rasiste.
"Aceste tabere sunt imaginea unui recul social al Europei. Taberele nu există din vina romilor, ci pentru că în Franţa bani pentru locuinţe sociale au fost deturnaţi de la obiectivul lor inţial. Trebuie ca fonduri europene să ne ajute să construim locinţe sociale pentru toţi cei care au nevoie, incvlusiv pentru romi", a mai spus Veronique Vanhercke.
În Europa nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua, spune la rândul său preşedintele Amnesty International Franţa, Genevieve Garrigos.
"Cerem guvernului francez să oprească imediat expulzările forţate. Dincolo de aceasta trebuie luate măsuri şi găsite bugete. E bine să spunem că e nevoie de un plan european, dar nu îl putem, aştepta pentru a acţiona în Franţa.
"Potrivit Amnesty International în principal expulzările forţate fac imposibil acordarea de îngrijiri şi împiedică şcolarizarea copiilor romi", a precizat Genevieve Garrigos.