Franţa şi Germania, acuzate de asasinat
Şeful serviciilor secrete iraniene, ministrul Heydar Moslehi, a afirmat vineri că Germania şi Franţa ar fi implicate în asasinarea unor cercetători iranieni din sectorul nuclear.
Articol de Beatrice Brăileanu, 06 Iulie 2012, 20:24
Şeful serviciilor secrete iraniene, ministrul Heydar Moslehi, a afirmat vineri că Germania şi Franţa sunt implicate în asasinarea unor cercetători iranieni din sectorul nuclear, până la această dată Iranul îndreptând astfel de acuzaţii numai către serviciile de spionaj din SUA, Marea Britanie şi Israel, transmite Reuters, care citează agenţia iraniană IRNA.
"În aceste două reţele (implicate în asasinate) am descoperit conexiuni între serviciile de informaţii din Germania, Franţa, Marea Britanie, Israel, SUA şi alte servicii regionale", a declarat oficialul iranian fără să menţioneze care ar fi acestea din urmă.
Un număr de patru cercetători iranieni care lucrau la programul nuclear al Teheranului au fost ucişi în ultimii doi ani, ultimul dintre ei fiind asasinat anul acesta în luna ianuarie.
SUA au negat orice implicare, în timp ce oficialii israelieni au refuzat să comenteze subiectul.
În încercarea de a determina Iranul să renunţe la programul nuclear, statele occidentale i-au impus sancţiuni economice.
Negocierile dintre autorităţile de la Teheran şi Grupul 5+1, alcătuit din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, sunt în impas.
Unii analişti consideră că declaraţia şefului serviciilor secrete iraniene este un semnal că Iranul nu intenţionează să cedeze în negocierile cu Grupul 5+1, din care fac parte şi statele pe care le-a menţionat.
Pe de altă parte, alţi analişti estimează că afirmaţiile sale ascund o luptă internă în cadrul administraţiei de la Teheran, unde ar exista opinii divergente cu privire la oportunitatea de a încheia o înţelegere cu statele occidentale, prin care Iranul să renunţe la ambiţiile de a construi arme nucleare.
Potrivit Reuters, un sondaj realizat în cursul acestei săptămâni de Reţeaua de Ştiri a Republicii Islamice Iran arată că peste 60% dintre iranieni ar dori o suspendare a activităţilor de îmbogăţire a uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor economice, 20% dintre ei sprijină ideea închiderii strâmtorii strategice Ormuz pentru a riposta faţă de statele occidentale, iar 18% consideră că Iranul trebuie să reziste în faţa sancţiunilor şi să continue programul nuclear.