Franţa se pregăteşte de reformarea sistemului de pensii
Reforma cuprinde atât măsuri care vizează creşterea vârstei de pensionare, de la 60 la 62 sau 63 de ani, cât şi găsirea unor noi surse de finanţare.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 16 Iunie 2010, 09:21
Franţa se pregăteşte să reformeze sistemul de pensii. Reforma cuprinde atât măsuri care vizează creşterea vârstei de pensionare, de la 60 la 62 sau 63 de ani, cât şi găsirea unor noi surse de finanţare.
Pe de altă parte, premierul Francois Fillon urmează să le ceară miniştrilor să renunţe pe durata mandatului la încasarea pensiei de parlamentar, dar deja sindicatele franceze au stabilit calendarul protestelor împotriva proiectului de reformă a pensiilor.
Circa 23 de mii de persoane potrivit poliţiei şi 70 de mii, potrivit organizatorilor, au răspuns apelului făcut de "Forţa muncitorească", una din cele şapte centrale sindicale din Franţa, pentru a protesta faţă de proiectul guvernamental de reformare a sistemului de pensii, celelalte şase urmând să-şi mobilizeze simpatizanţii pe 24 iunie.
Propunerea de act normativ este prezentată joi, dar sindicatele nu vor lua cunoştinţă de ea decât cu o jumătate de oră înainte, pentru a se evita scurgerile în presă.
Cu toate acestea, din surse se cunosc deja din măsurile pe care le va conţine proiectul. Se prevede, în primul rând, prelungirea progresivă a vârstei legale de pensionare de la 60 de ani, cât este în prezent, la 62 sau 63 de ani.
Se mai ştie şi că, pentru asigurarea echilibrului sistemului de pensii, urmează să fie definite noi resurse de finanţare din partea întreprinderilor şi a persoanelor cu venituri mari.
Pentru a mai aplana din nemulţumiriule populaţiei, se vorbeşte totodată de reformarea sistemului extrem de avantajos de pensii de care beneficiază încă din 1904 parlamentarii: în vizor, dubla cotizare de care se bucură senatorii şi deputaţii.
În cazul lor, un an cotizat este echivalat cu doi, ceea ce le permite la ora actuală să obţină o pensie integrală de aproximativ 6.200 de euro, după numai 22,5 ani de mandat. În atenţia guvernului este şi cumulul pensiei de parlamentar cu salariul de ministru în cazul câtorva dintre membrii sexagenari ai guvernului, premierul Francois Fillon anunţând că le va cere acestora ca pe perioada mandatului în guvern să renunţe la pensia de ales.
După prezentarea sa, mâine dimineaţă proiectul de reformă a sistemului de pensii va fi prezentat în Consiliul de Miniştri pe 13 iulie şi dezbătut apoi în septembrie de Adunarea Naţională.