Franţa se apără de acuzaţiile ONU, de discriminare rasială
Măsurile dure antiimigraţie luate de către guvernul francez au fost motivate de acesta prin criminalitatea ridicată în rândurile imigranţilor nomazi şi a celor ilegali.
Articol de Răzvan Stancu, 12 August 2010, 18:39
Franţa s-a apărat în faţa criticilor dure formulate cu o zi înainte de experţii Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale, care au denunţat o recrudescenţă a actelor rasiste în această ţară.
Franţa a fost atacată în special pe tema situaţiei celor aproximativ 15.000 de romi care se află în ţară, după anunţul preşedintelui Nicolas Sarkozy, la sfârşitul lunii trecute, privind evacuarea de tabere ilegale şi expulzarea de romi către România şi Bulgaria.
Delegaţia franceză a explicat că, potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană al celor două ţări, este posibilă menţinerea timp de şapte ani a unor restricţii de circulaţie pentru cetăţenii lor.
În ceea ce priveşte retrimiterea în ţara de origine, aceasta este de asemenea "conformă", potrivit delegaţiei, cu dreptul european, care stipulează că orice stat poate să pună capăt sejurului unei persoane ce nu are un loc de muncă sau care constituie o povară socială.
Măsurile dure antiimigraţie luate de către guvernul francez au fost motivate de acesta prin criminalitatea ridicată în rândurile imigranţilor nomazi şi a celor ilegali în timp ce siguranţa publică se diminuează.
Potrivit secretarului de stat francez al Afacerilor Europene, Pierre Lellouche, Franţa rămâne ataşată "garantării libertăţilor publice'" şi păstrării dreptului la securitate, "primul dintre drepturile omului", a răspuns acesta criticilor comisiei ONU.