Franţa încearcă relansarea relaţiilor cu ţările arabe
Nicolas Sarkozy a prezentat personal duminică, într-o alocuţiune radiotelevizată, remanierea guvernului. Scopul acestor schimbări, declara preşedintele, este "reorganizarea unor ministere-cheie în contextul evoluţiilor arabe".
Articol de Roxana Vasile, Paris, 28 Februarie 2011, 15:21
Preşedintele Franţei încearcă să-şi relanseze politica faţă de ţările arabe prin schimbările făcute la conducerea a trei ministere-cheie - externe, interne şi apărare - cel puţin acesta este argumentul cu care Nicolas Sarkozy a justificat această nouă remaniere a guvernului.
Preşedintele Franţei a fost criticat dur de opoziţie pentru reţinerea cu care a tratat protestele politice şi sociale din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
În premieră, în istoria celei de-a cincea republici franceze, Nicolas Sarkozy a prezentat personal duminică, într-o alocuţiune radiotelevizată, remanierea guvernului.
El a definit şi o nouă linie diplomatică la adresa ţărilor arabe.
"Nu trebuie să avem decât un singur scop - să susţinem, să ajutăm popoarele care au ales să fie libere. Între ingerinţă, care nu va fi acceptată, şi indiferenţă, greşeală morală şi strategică, trebuie să facem totul ca speranţa care tocmai se naşte să nu moară, pentru că soarta acestor mişcări este încă incertă", a spus preşedintele francez.
Discursul liderului de la Elysée a survenit după demisia ministrului de externe, Michele Alliot-Marie, cerută imperativ de câteva săptămâni, de opoziţia de stânga.
Michele Alliot-Marie a adus personal numeroase acuze care au culminat în plan intern cu critici dure legate în general de pasivitatea Franţei faţă de mişcările sociale din ţările arabe.
Prin remanierea de duminică, Nicolas Sarkozy a încercat să relanseze politica externă, calificată ca fiind bazată pe "improvizaţie şi impulsivitate".
"Datoria mea de preşedinte este de a explica provocările viitorului, dar şi de a proteja prezentul francezilor. De aceea, împreună cu premierul François Fillon am decis să reorganizăm ministerele care privesc diplomaţia, apărarea şi securitatea", afirmat Nicolas Sarkozy.
Ministru de externe va fi Alain Juppé, al apărării Gérard Longuet, şeful grupului din Senat al formaţiunii la putere, iar al internelor şi imigraţiei Claude Guéant, colaboratorul cel mai apropiat al preşedintelui.
Scopul acestor schimbări, declara Nicolas Sarkozy, este reorganizarea unor ministere-cheie în contextul evoluţiilor arabe.
Analişti politici văd în ele însă şi o manevră în perspectiva alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care şeful statului înregistrează o cotă record de nepopularitate.
Socialiştii, prin purtătorul lor de cuvânt Benoît Hamon, au dat deja întâlnire electoratului în 2012.
"Politica externă trebuie schimbată, francezii o ştiu, la fel şi lumea întreagă. În mai 2012, Franţa va avea ocazia să-şi regăsească locul, rangul şi influenţa în lume", a declarat Benoît Hamon.