Franţa doreşte reducerea deficitului bugetar la 3%
Încă de la începutul lunii mai, guvernul francez a anunţat o serie de măsuri vizând micşorarea deficitului bugetar. În următorii 3 ani se doreşte scăderea cu aproximativ 100 de miliarde de euro a deficitului.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 15 Iunie 2010, 09:39
Încă de la începutul lunii mai, guvernul francez a anunţat o serie de măsuri vizând micşorarea deficitului bugetar.
În weekendul acesta, premierul Francois Fillon a comunicat pentru prima dată şi cifre: scăderea deficitului de la 8 la 3 % va echivala cu o reducere de o sută de miliarde de euro; între economiile proiectate pentru reducerea deficitului public şi a datoriei sunt avute în vedere şi 5 miliarde de euro de la apărare, dar echiparea forţelor militare franceze va rămâne prioritară.
100 de miliarde de euro. Cu atât urmează să-şi reducă Franţa deficitul în următorii aproximativ 3 ani. Anunţul a fost făcut sâmbătă de premierul Francois Fillon şi a fost întărit, la numai o zi după, de ministrul bugetului Francois Baroin.
Jumătate din bani vor rezulta din reducerea cheltuielilor publice, iar jumătate din creşterea veniturilor.
"Ne-am luat angajamentul ca până în 2013 să reducem deficitul de la 8 la 3%. Acest lucru înseamnă, în mare, o reducere de 100 de miliarde de euro. 100 de miliarde din care jumătate o vor reprezenta reducerea cheltuielilor publice, 45 de miliarde, şi 5 miliarde reducerea unor avantaje fiscale.
"Cealaltă jumătate va fi constituită din 35 de miliarde de euro reprezentând recuperarea unor pierderi conjuncturale cauzate de criza economică şi 15 miliarde corespunzătoare măsurilor pe care le-am luat pentru relansarea economiei şi care, în mod natural, nu-şi mai găsesc acum locul" a declarat Francois Fillon.
Efortul Franţei nu va fi mai mic decât cel al Germaniei, care mizează pe o reducere a cheltuielilor publice de 80 de miliarde, a punctat la rândul său ministrul bugetului Francois Baroin.
Acesta a detaliat câteva din măsurile prin care Parisul intenţionează să-şi reducă cheltuielile sale: neînlocuirea unui angajat la stat din doi care ies la pensie, îngheţarea valorii cheltuielilor statului, adică o reducere echivalentă cu rata inflaţiei sau îngheţarea unor fonduri destinate colectivităţilor locale.
În opinia guvernatorului Băncii Franţei, Christian Noyer, intenţiile guvernului sunt perfect realizabile. În 2011 se mizează pe un deficit de 6%, în 2012 de 4,5%, pentru ca în 2013 acesta să se înscrie în limita de 3% impusă de Comisia Europeană.