Franța: 10.600 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus
Chiar dacă cea mai mare parte dintre oameni sunt asimptomatici, se observă o creștere ușoară internărilor în spital, fapt care a determinat Guvernul să își revizuiască strategia.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Septembrie 2020, 12:17
În Franța au fost raportate 10.600 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus și 84 de focare noi în ultimele 24 de ore.
În prezent sunt în curs de investigare aproape 900 de focare.
Chiar dacă cea mai mare parte dintre oameni sunt asimptomatici, se observă o creștere ușoară internărilor în spital, fapt care a determinat Guvernul să revadă strategia de luptă cu epidemia.
Ministrul sănătății Olivier Véran a precizat aseară că strategia guvernamentală de limitare a propagării coronavirusului se bazează pe testare gratuită masivă și acțiune pe plan local în funcție de gravitatea situației.
După Marsilia și Bordeaux, în zilele următoare, autoritățile locale vor dispune unele restricții la Lyon și la Nisa, unde se constată o recrudescență a epidemiei, a recomandat ministrul.
De precizat că în primăvară aceste zone au fost foarte puțin afectate de circulația virusului și a apărut din nou temerea că spitalele ar putea fi depășite de situație.
Olivier Véran: Numărul de pacienți COVID în reanimare a crescut și acest lucru ne îngrijorează fiind diferențe importante între regiuni. Trebuie să evităm ca acest număr să continue să crească prea mult și deci trebuie să luăm decizii rapide. În primul rând, pentru că trebuie să avem cât mai puțini pacienți cu această boală la reanimare, pentru a-i putea îngriji pe cei cu alte boli, obligați până acum să își amâne tratamentele.
Pentru a rezolva problema aglomerației de la laboratoare, ministrul francez al sănătății a anunțat o reorganizare a sistemului de depistare.
Au prioritate cei cu trimitere de la medic, cu simptome suspecte, cazurile contact, personalul medical și cel din căminele pentru vârstnici, precum și cei care îngrijesc bătrâni la domiciliu. Aceștia vor beneficia de intervale orare rezervate.
Testele rămân în continuare gratuite pentru întreaga populație, însă numai în baza unei programări în limita disponibilității laboratoarelor.