François Hollande: "Voi ajuta Europa să iasă din inerţie"
Comisia europeană a salutat "angajamentul profund" al presedintelui francez în favoarea Europei care a spus că relansarea creşterii economice trece prin structurile europene.
17 Mai 2013, 20:05
Reactiile pe plan european, dupa conferinta de presa a presedintelui François Hollande, au fost mai curand pozitive. Comisia europeana a salutat "angajamentul profund" al presedintelui francez in favoarea Europei.
Presedintele francez a spus ca vrea sa treaca la ofensiva, subliniind ca indispensabila relansare a cresterii economice trece prin structurile europene.
"Ofensiva inseamna lansarea unei initiative europene. Europa este prima putere economica a lumii si totusi ea este privita ca un continent bolnav, in declin... Datoria mea este sa ajut Europa sa iasa din inertie. In primul rand trebuie constituit, impreuna cu tarile din zona euro, un guvern economic care sa se intruneasca in fiecare luna, in jurul unei presedinte veritabil, numit pentru o perioada lunga, si care sa aiba numai aceasta sarcina" , a spus François Hollande
Italia a anuntat, prin vocea ministrului sau de externe, Emma Bonino, care a fost comisar european, ca propunerea presedintelui francez trebuie sa fie luata in considerare si aprofundata.
Germania a reactionat insa cu prudenta, mai ales in ceea ce priveste propunerea presedintelui francez privind o noua etapa de integrare europeana, in domeniul bugetului.
"Timpul patru este o noua etapa de integrare, cu o capacitate bugetara atribuita zonei euro, si cu posibilitatea, progresiva, de a face imprumuturi", a mai spus François Hollande.
Un purtator de cuvant al ministerului economiei de la Berlin a reamintit ca o astfel de initiativa ar stirbi prerogativele Bundestagului, parlamentul german, si ca, pe de alta parte, ar putea conduce la o punere in comun a datoriei tarilor din zona euro, lucru refuzat cu fermitate de guvernul german.
Trebuie subliniat in acest context, ca Parisul critica austeritatea economica, considerand ca aceasta ar frana cresterea economica, in timp ce Berlinul continua sa ceara rigoare bugetara si reforme de competitivitate.
Sindicatele, "dezamăgite"
De altfel, presedintele François Hollande a anuntat masuri de crestere a competitivitatii, si alte masuri de adaptare, cum ar fi o prelungire a duratei de cotizatie petnru a avea o pensie intreaga - in orice caz conferitna sa de presa a fost bine primita de MEDEF, principala organizatie patronala franceza.
In schimb, sindicatele sunt dezamagite.
"Salariatii au doua preocupari majore: in primul rand salariile, care nu le permit, multora dintre ei, sa traiasca in mod decent. a doua preocupare este lupta impotriva somajului. Si François Hollande nu spune cum va putea aplica o politica de crestere economica, pentru crearea de locuri de munca", a spus Thierry Lepan, secretar general al sindicatului de stanga "Confederatia generala a muncii".
Avand o cota de popularitate extrem de scazuta, François Hollande a incercat un exercitiu dificil, acela de a oferi perspective atat partenerilor europeni, cat si, pe plan intern, patronatului si totodata salariatilor.
El este constient, si a spus-o in conferinta de presa, ca lucrurile nu vor merge mai bine cata vreme nu va scadea somajul.
Si speranta este doar in ameliorarea conjuncturii economice, pe plan international.