Francois Hollande, candidatul socialiştilor la prezidenţiale
Candidatul Partidului Socialist din Franţa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, Francois Hollande, se defineşte ca fiind candidatul respectului, dialogului şi al democraţiei.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 17 Octombrie 2011, 15:21
Duminică seara, în centrul Parisului, pe Rue Solferino, la sediul Partidului Socialist, Francois Hollande, ales candidat la alegerile prezidenţiale din aprilie/mai anul viitor, a ieşit să-şi salute susţinătorii entuziaşti.
Momentul euforic trecut, acum contra-ofensiva dreptei poate să înceapă! - apreciau unii fruntaşi ai Uniunii pentru o Mişcare Populară, formaţiunea preşedintelui Nicolas Sarkozy.
Deşi acesta nu şi-a făcut, pentru moment, cunoscută intenţia de a candida pentru un nou mandat, el este considerat cel mai valoros reprezentant al dreptei.
Va putea Francois Hollande să-l contracareze pe actualul şef al statului, politician redutabil, dar a cărui cota de popularitate este, la ora actuală, foarte scazută?
Şi apoi mai este şi Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, de extremă dreapta, destul de bine cotată în sondaje.
Francois Hollande se defineşte ca fiind candidatul respectului, dialogului şi al democraţiei.
Francois Hollande, candidatul Partidului Socialist din Franţa la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Foto: Reuters. |
Francois Hollande nu a ajuns să fie promovat în locul lui Dominique Strauss-Kahn.
Acesta a fost ales în urma unui vot democratic în primarele socialiste.
Iniţial au fost şase candidaţi, din care francezii- membri sau nu de partid- au ales unul singur.
Dominique Strauss-Kahn ar fi avut cele mai mari şanse dacă nu ar fi fost implicat în scandalul sexual din SUA şi apoi în cel din Franţa (cu scriitoarea Tristane Banon), care i-au anihilat orice posibilitate de a se mai prezenta în faţa alegătorilor.
"Sarcina care mă aşteaptă e grea şi gravă. Trebuie să fiu la înălţimea aşteptărilor francezilor, care nu mai suporta politica lui Nicolas Sarkozy.
"Am văzut suferinţele multor compatrioţi din ultimele luni, le-am auzit furia, neliniştile de zi cu zi - şomajul, precaritatea, locuinţele scumpe, îngrijirile medicale care devin din ce în ce mai greu accesibile.
"Am perceput şi îngrijorarea legată de viitorul nostru comun, dezordinea din lumea finanţelor, excesele mondializării, limitele Europei şi atingerile aduse mediului înconjurator.
"Vreau să dau naţiunii noastre conştiinţa ca poate şi trebuie să aibă un proiect care să-i permită, din nou, să avanseze", a afirmat Francois Hollande.
După ce a condus Partidul Socialist timp de 11 ani, între 1997 şi 2008, Francois Hollande, 57 de ani, speră să ajungă la Palatul Elysee, o eventuală victorie a lui fiind cu atât mai preţioasă cu cât socialiştii l-au ratat trei mandate succesiv: în 1995, 2002 şi 2007.
Vrea, printre altele, să întreprindă o amplă reformă fiscală, să reducă dependenţa Franţei de energia nucleară de la 75% la 50% şi să creeze zeci de mii de locuri de muncă în învăţământ, în condiţiile în care adversarii de dreapta le-au suprimat în numele reducerii deficitului.
Riposta dreptei nu se va lăsă aşteptată, o acţiune bine gândită de demolare punct cu punct a programului lui Francois Hollande urmând să fie pusă în practică.
De aceea, mulţi întrevăd o campanie electorală aprigă.