Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, reţinut pentru 72 de ore
Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a fost reţinut, în această seară, la Chişinău, de către procurorii anticorupţie, după ce a rămas fără imunitate parlamentară.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 15 Octombrie 2015, 19:47
Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a fost reţinut, în această seară, la Chişinău, de către procurorii anticorupţie, după ce a rămas fără imunitate parlamentară.
El este acuzat de trafic de influenţă şi corupţie, în dosarul "Jaful secolului" în care a fost devalizată Banca de Economii.
Anterior, Vlad Filat a respins acuzaţiile şi a spus că este vorba despre un dosar politic.
Serviciul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie a declarat pentru Radio Chişinău că, dacă va fi găsit vinovat, Vlad Filat riscă 15 ani de închisoare.
În cursul zilei, 79 de deputaţi moldoveni din cei 101 au votat în favoarea ridicării imunităţii fostului prim-ministru.
Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin a cerut retragerea imunităţii lui Vlad Filat, într-un dosar de corupţie şi trafic de influenţă.
Dosarul penal a fost deschis marţi, după ce omul de afaceri, Ilan Shor, principalul învinuit de furt a unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova s-a autodenunţat, susţinând că i-a transmis lui Vlad Filat aproximativ 250 de milioane de dolari pentru decizii în favoarea firmelor sale precum şi pentru trafic de influenţă în cazul Băncii de Economii.
Pe de altă parte, Vlad Filat a declarat că e vorba de un dosar politic la comanda lui Vlad Plahotniuc.
El a adus mai multe acuzaţii la adresa acestuia şi a altor politicieni din Parlament, inclusiv Vladimir Voronin şi Iurie Leancă precum că ar fi controlaţi de acelaşi politician.
Vlad Filat a sugerat că în această situaţie vor avea lor alegeri parlamentare anticipate şi a anunţat că funcţia de preşedinte al PLDM va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.
79 de deputaţi, cu excepţia celor din PLDM au votat pentru retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat.
Votul a fost unul deschis, la propunerea Biroului Permanent, deşi în regulamentul Parlamentului este stabilit că în asemenea cazuri votul este secret.
Deputaţii PLDM nu au participat la vot, denunţând încălcarea procedurii.
În timpul şedinţei Parlamentului de la Chişinău, prima din această sesiune, câteva sute de persoane, reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor şi ai partidului controversatului om de afaceri, Renato Usatîi, au înconjurat sediul legislativului.