Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, în arest
Lider al PLDM, Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore în dosarul dispariţiei unui miliard de dolari din sistemul bancar şi în care e acuzat de corupţie şi trafic de influenţă.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 16 Octombrie 2015, 06:42
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a ajuns, aseară, în arest, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară în dosarul dispariţiei unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării şi în care e acuzat de corupţie şi trafic de influenţă.
La Chişinău există acum temerea că arestarea lui ar putea provoca destrămarea coaliţiei proeuropene de guvernare şi că s-ar putea ajunge din nou la alegeri anticipate.
Imediat după şedinţa Parlamentului în care a fost votată retragerea imunităţii parlamentare a liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore într-un dosar de corupţie şi trafic de influenţă.
El va rămâne în arest la izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.
Procurorul general Corneliu Gurin a cerut retragerea imunităţii lui Vlad Filat într-un dosar de corupţie şi trafic de influenţă.
Dosarul penal a fost iniţiat marţi, după ce omul de afaceri Ilan Shor, principalul învinuit de furtul a unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, a scris un autodenunţ în care susţine că i-a transmis lui Vlad Filat aproximativ 250 de milioane de dolari pentru decizii în favoarea firmelor sale, precum şi pentru trafic de influenţă în cazul Băncii de Economii.
79 de deputaţi, cu excepţia celor din PLDM, au votat pentru retragerea imunităţii.
Votul a fost unul deschis, la propunerea Biroului Permanent, deşi în Regulamentul Parlamentului este stabilit că în asemenea cazuri votul este secret.
Deputaţii PLDM nu au participat la vot, denunţând încălcarea procedurii.
Vlad Filat a declarat că e vorba de un dosar politic, la comanda lui Vlad Plahotniuc.
El a adus mai multe acuzaţii la adresa acestuia şi a altor politicieni din Parlamentul de la Chişinău, inclusiv Vladimir Voronin şi Iurie Leancă, precum că ar fi controlaţi de acelaşi politician.
Totodată, el şi-a exprimat regretul că, în timpul cât a fost la guvernare, a făcut cedări în interesul Republicii Moldova.
"Eu îmi asum în deplinătate şi îmi cer scuze în primul rând de la părinţii mei şi de la familia mea şi de la cetăţenii Republicii Moldova pentru că am fost complice în toată această perioadă. Hai să mai facem un pas înapoi. Important e să fac eu un pas înapoi sau noi să facem un pas înapoi ca ţara să meargă înainte, să avem acord de asociere, să avem liberalizarea regimului de vize. Şi avem acord de asociere, liberalizarea regimului de vize şi avem stat care nu are instituţii", a spus Vlad Filat.
El a sugerat că, în situaţia creată, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.
Premierul Valeriu Streleţ a declarat că în pofida a tot ce se întâmplă în prezent în Republica Moldova, nu va demisiona din funcţia de prim-ministru şi va continua reformele în domeniile vitale ale ţării pentru a rezolva problemele stringente cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova.
"Ţara trebuie să fie guvernată şi va fi guvernată în strictă conformitate cu instituţia, fără niciun fel de directive venite de la alte centre de influenţă. Am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile. A dispărut acel element de şantaj aplicat cu abilitate, inclusiv şi în perioada negocierii cerării Alianţei pentru Integrarea Europeană III, dar din când în când, chiar şi în perioada activităţi guvernului pe care îl conduc eu", a spus Valeriu Streleţ.