Forumul Mondial pentru Democraţie s-a încheiat la Strasbourg
Dezbaterile s-au încheiat cu o sesiune de concluzii pe tema pericolului discursului populist
Articol de Arina Petrovici, 11 Noiembrie 2017, 01:19
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, şi fostul premier belgian, Yves Leterme, secretarul general al Institutului Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală au subliniat în sesiunea de ieri dimineaţă, necesitatea aplicării de măsuri care să răspundă nesiguranţei cetăţenilor, fie ea de natură culturală sau economică. Doar astfel, spuneau ei, muza populistă ar putea deveni mai puţin fermecătoare.
Timp de trei zile, intelectuali, politicieni, activişti, experţi şi tineri din toată lumea s-au reunit la sediul Consiliului Europei pentru a răspunde la o întrebare simplă, dar cu explicaţii multe şi nuanţate: este populismul o problemă? Nu este doar atât, este o ameninţare şi poate lua o multitudine de chipuri, mergând de la abuzuri de tot felul până la acte teroriste, după cum avertiza, în prima zi a dezbaterilor, secretarul general al Consiliului, Thorbjorn Jagland, iar, Stéphane Dion, ambasador al Canadei în Germania şi trimis special la instituţiile europene, aprecia că trebuie privite cu mare atenţie partidele politice şi finanţarea electorală, altminteri reducerea populismului va rămâne o utopie.
Dar populismul şi ignoranţa merg mână în mână, iar participanţii la Forum au subliniat în fiecare intervenţie că, modalitatea cea mai sigură de apărare în faţa discursului populist este educaţia.În plus, instituţii puternice, o presă onestă, dar şi o regândire a democraţiei.
Acum, în era internetului, a bazelor de date şi a reţelelor de socializare, cetăţenii trebuie aduşi în centrul procesului de elaborare a politicilor. Cel mai des invocate consecinţe ale succesului discursului populist au fost Brexitul, înfrângerea democratei Hillary Clinton la prezidenţialele americane, precum şi intrarea partidelor extremiste în parlamentele europene.