Forţele loiale lui Muammar Gadafi "continuă să atace civilii"
Generalul Carter Ham susţine că teama că regimul lui Muammar Gaddafi ar putea ordona atacuri teroriste în străinătate este întemeiată. Fregata Regele Ferdinand a primit bani de la buget pentru a participa la impunerea embargoului.
23 Martie 2011, 19:42
Ministerul apărării naţionale va primi un plus de 4,5 milioane de euro, bani ceruţi pentru participarea la misiunea internaţională a NATO în Libia, a anunţat miercuri ministrul Gabriel Oprea, în timpul unei declaraţii la sediul guvernului.
În şedinţa executivului a fost discutată cererea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de a fi daţi bani pentru participarea fregatei Regele Ferdinand la operaţiunile NATO de impunere a emborgului asupra comerţului cu armament către Libia.
În Libia, forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi continuă să atace populaţia civilă, susţine comandantul operaţiunii internaţionale, amiralul american Samuel Locklear.
Un înalt responsabil al forţelor aeriene britanice consideră că aceste lucru se întâmplă chiar dacă avioanele libiene nu mai sunt în stare să lupte ca urmare a intervenţiei aliaţilor.
Mai multe ţări membre NATO şi-au anunţat contribuţia la embargoul impus în chestiunea armelor cu destinaţia Libia.
În acest timp, la sediul NATO continuă discuţiile pentru participarea la ţărilor din Alianţă la impunerea zonei de excludere aeriană, după cum a declarat pentru Radio România Actualităţi purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.
Teama de atacuri teroriste "este întemeiată"
Şeful Comandamentului Statelor Unite în Africa de Nord, generalul Carter Ham, spune că îngrijorările că Muammar Ghaddafi ar putea să-şi folosească loialiştii pentru a lansa atacuri teroriste în afara ţării este întemeiată.
Ambasadorul Libiei în SUA, Ali Aujali, care s-a distanţat de la bun început de regimul Gaddafi, condamnând drept genocid atacurile împotriva civililor, a prevenit în legătură cu un asemenea potenţial.
"Cei care îl cunosc bine pe Muammar Gaddafi ştiu că el nu va renunţa. Trebuie capturat, poporul libian nu va fi niciodată în siguranţă atâta timp cât Muammar Gaddafi este în preajmă.
"Nu numai poporul libian, ci sunt sigur nici comunitatea internaţională. Dacă va fi în preajmă veţi vedea cât de multe atacutri teroriste vor avea loc", a precizat Ali Aujali.
Muammar Gaddafi este "instabil emoţional"
Diplomaţii libieni din SUA care au condamnat regimul de la Tripoli avertizează cu toţii că Muammar Gaddafi este instabil emoţional.
"Cred că va ucide cât de mulţi oameni va putea şi va distruge cât de mult va putea", a spus Ibrahim Dabbashi, adjunctul ambasadorului Libiei la Naţiunile Unite.
Ibrahim Dabbashi arată că Muammar Gaddafi are o reţea de buncăre adânci în Tripoli în care se poate ascunde cu uşurinţă.
"De câte ori simte pericol pleacă într-un loc necunoscut", a adăugat Ibrahim Dabbashi.
Analiştii CIA în psihologie au petrecut, de altfel, mult timp pentru a încerca să înţeleagă ce se petrece în mintea colonelului Gaddafi.
Profesorul de psihologie politică şi afaceri internaţionale de la Şcoala pentru afaceri internaţionale Elliott, Jerrold Post, fost analist în psihologie al CIA, crede că acum temerile pentru propria securitate l-ar fi aruncat pe colonelul Gaddafi într-o potenţial periculoasă depresie.
"Cred că trebuie să se simtă abandonat şi este de neconceput pentru el, dat fiind că şi-a petrecut 42 de ani conducând Libia că nu toată lumea îl iubeşte.
"Nu cred însă că ar lua în considerare nici sinuciderea şi nici un exil luxos. El este Libia, Libia este el şi când spune "eu am construit acest stat, eu îl pot distruge", Muammar Gaddafi chiar crede ce spune", a precizat Jerrold Post.
Diplomaţii libieni din SUA spun că Muammar Gaddafi a devenit în ultimele două săptămâni foarte suspicios în legătură cu contingentul celor 40 de femei care constituie garda sa de corp.